Στην τελική φάση βρίσκεται η κατασκευή της μονάδας αποθείωσης των καυσαερίων στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Nikola Tesla A, ενώ οι δοκιμαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τον Απρίλιο, όπως δήλωσε η υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας Dubravka Đedović Handanović.

Η εγκατάσταση αποθείωσης των καυσαερίων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Nikola Tesla A (TENT A) άρχισε επίσης να παράγει γύψο, ένα υποπροϊόν της διαδικασίας, όπως γράφει το Balkan Green Energy News.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στη Σερβία, δήλωσε η Đedović Handanović

Η υπουργός σημείωσε ότι θα φέρει καθαρότερο αέρα για τους πολίτες του κοντινού Obrenovac και των περιχώρων του και πρόσθεσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου κατά δέκα φορές.

Η επένδυση θα παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής της ΤΕΝΤ Α και θα την καταστήσει σύμφωνη με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις οριακές τιμές εκπομπών, δήλωσε η Đedović Handanović.

Η μονάδα αποθείωσης καυσαερίων στην TENT A, που λειτουργεί από την κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης Elektroprivreda Srbije (EPS), θα εξυπηρετεί τις μονάδες A3 έως A6.

Επεσήμανε ότι η μονάδα επιτρέπει την παραγωγή γύψου από τα απόβλητα ως παραπροϊόν, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευαστική βιομηχανία. Αποδεικνύει ότι η EPS μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυκλική οικονομία, τόνισε ο υπουργός.

Το έργο αποθείωσης στην ΤΕΝΤ Α υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας (JICA) και ανάδοχος είναι η ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi. Σημειωτέον, μια παρόμοια μονάδα βρίσκεται υπό κατασκευή στο TENT B, όπου οι εκπομπές διοξειδίου του θείου προβλέπεται να μειωθούν κατά είκοσι φορές.

EPS: Εκπομπές σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ

Με τον καθαρισμό των καυσαερίων σε τέσσερις μονάδες των 350 MW η καθεμία, οι εκπομπές οξειδίου του θείου θα μειωθούν κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο και τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) κάτω από 20 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και τους εγχώριους κανονισμούς, δήλωσε ο Srđan Josipović, διευθυντής παραγωγής ενέργειας στο συγκρότημα TENT.

Οι εκπομπές οξειδίων του θείου στην TENT B θα είναι κάτω από 130 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι η εγκατάσταση αποθείωσης των καυσαερίων στην TENT A είναι το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο της EPS. Η αξία του ανέρχεται σε σχεδόν 205 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του έργου Ljiljana Velimirović, η ετήσια παραγωγή γύψου αναμένεται να φτάσει τους 600.000 τόνους.