H ολλανδική, πολυεθνική τράπεζα ING Groep NV θα τριπλασιάσει τα νέα δάνεια σε ΑΠΕ τα επόμενα δύο χρόνια ως μέρος της ενημερωμένης στρατηγικής για το κλίμα και θα διακόψει τη χρηματοδότηση σε έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2040, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Steven van Rijswijk.

Πιο συγκεκριμένα, η ING σχεδιάζει να τριπλασιάσει τη χρηματοδότηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 7,5 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2025, από 2,5 δισ. ευρώ το 2022, δήλωσε την Τετάρτη η ολλανδική τράπεζα.

Οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν ολοένα και περισσότερο τις τράπεζες να μειώσουν τις επιβλαβείς για το κλίμα εκπομπές που συνδέονται με τη χρηματοδότησή τους και πολλοί προσπαθούν να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια δανεισμού σε εταιρείες σε τομείς υψηλών εκπομπών, εκτός εάν έχουν σχέδιο μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές αερίων.

ING: Το σχέδιο για τη μείωση δανείων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας είχε λάβει την τελευταία του απόφαση, δήλωσε ο CEO Steven van Rijswijk, υπό το φως μιας συμφωνίας αυτόν τον μήνα από τις συνομιλίες για το κλίμα στην COP28 στο Ντουμπάι, προκειμένου οι χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύσουν την εξάπλωση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η ING θα μειώσει τα δάνεια προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 35% έως το 2030, μια κίνηση που θα μειώσει τις απόλυτες εκπομπές από το χαρτοφυλάκιό της κατά 50%. Ο τρέχων δανεισμός της στον κλάδο είναι 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ING. «Αρχικά είχαμε πει ότι θα μειώσουμε την έκθεσή μας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 50% έως το 2040 και τώρα λέμε ότι θα είμαστε εντελώς έξω», είπε ο van Rijswijk.

Εκτός από το αποτέλεσμα του COP28, το συνέδεσε επίσης με μια ενημερωμένη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που έλεγε ότι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, οι προηγμένες οικονομίες πρέπει να καταργήσουν σταδιακά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως το 2040.