Ως σημαντικό πρώτο βήμα χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos και πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, την ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) που εγκρίθηκε χθες 7 Δεκεμβρίου, στο Euractiv.

«Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης πρόκλησης εφοδιασμού μετάλλων στην Ευρώπη. Πρέπει τώρα να είναι η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης αλλαγής πολιτικής για να οδηγηθούν πραγματικά οι επενδύσεις της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Η Πράξη της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες στοχεύει στη μείωση των χρόνων αδειοδότησης για τα έργα εξόρυξης και ανακύκλωσης καθώς και στον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες, που απαιτούνται για την κατασκευή προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ανεμογεννήτριες.

Στόχοι του CRMA για την Ευρώπη

Πιο αναλυτικά, το CRMA θέτει φιλόδοξους στόχους για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να εξορύξει εγχώρια το 10% και να επεξεργάζεται το 40% της ετήσιας κατανάλωσης βασικών ορυκτών μέχρι το 2030. Η ΕΕ θα επιδιώξει, επίσης, να ανακυκλώσει το 25% των κρίσιμων πρώτων υλών που καταλήγουν στα απόβλητά της έως εκείνη την χρονιά. Βασικός σκοπός είναι κανένας ξένος προμηθευτής να μην παρέχει περισσότερο από το 65% οποιασδήποτε στρατηγικής πρώτης ύλης, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, τον χαλκό ή το τιτάνιο, δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ή άλλες μορφές συνεργασίας που καλύπτουν τις πρώτες ύλες.