«Τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και ένα ολόκληρο ελληνικό οικοσύστημα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hexicon Power, Μικέλης Χατζηγάκης, στην ομιλία του στο 3rd Energy Law Forum, προσθέτοντας ότι «θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην ελληνική οικονομία».

Ο Μικέλης Χατζηγάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ελληνική κυβέρνηση και υποστήριξε πως «ήδη βλέπουμε σημαντικές κινήσεις όπως η εξασφάλιση του ηλεκτρικού χώρου 2GW για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών αλλά και η ανακοίνωση για δύο πιλοτικά πλωτά που δείχνουν ότι πορευόμαστε με σοβαρότητα και βάση σχεδίου».

Το 80% των κατάλληλων διαθέσιμων περιοχών για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών παγκοσμίως είναι σε βαθιά νερά (άνω των 50-60 μέτρων) που καθιστά τα πλωτά αιολικά μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας στην διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για αιολική ενέργεια. Μάλιστα, στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό των βαθέων υδάτων είναι υψηλότερο και σε συνδυασμό με ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη που διαθέτουμε καθιστά την Ελλάδα τόπο με ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των πάρκων.

Είναι αλήθεια πως τα πλωτά αιολικά είναι μια απεριόριστη καθαρή πηγή ενέργειας που φαίνεται πως θα είναι η επόμενη μεγάλη τάση στις ΑΠΕ και η Ελλάδα με τα συγκριτικά και φυσικά της πλεονεκτήματα είναι σε στρατηγική θέση να αποκομίσει μεγάλα οφέλη εφόσον κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις εγκαίρως. «Ελπίζω να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε την Ελλάδα ένα περιφερειακό κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για την χώρα και δεν πρέπει να χαθεί», υπογράμμισε κλείνοντας ο Μικέλης Χατζηγάκης.