Τη σπουδαιότητα που η Ελλάδα αποδίδει στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την καλύτερη προετοιμασία έναντι αυτής, ανέδειξε ο Κώστας Φραγκογιάννης, στην COP28, την 28η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης συμμετείχε, μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Μάιρα Μυρογιάννη, στην αποστολή που εκπροσώπησε την Ελλάδα, πλαισιώνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εναρκτήριες εκδηλώσεις της φετινής COP28, που διεξάγεται στο Ντουμπάι μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα συμμετέχει στην ετήσια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα με εθνικό περίπτερο, το οποίο επιμελήθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και με την στήριξη της Enterprise Greece. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, το ελληνικό περίπτερο θα φιλοξενήσει περισσότερες από 25 εκδηλώσεις, με στόχο την παρουσίαση των θέσεων και προτεραιοτήτων της Ελλάδας στα παγκόσμια ζητήματα της προστασίας τού περιβάλλοντος και της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών προλόγισε μαζί με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό περίπτερο την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του πρωθυπουργού. Η εκδήλωση αφορούσε στην 9η Σύνοδο για τους Ωκεανούς «Our Oceans Conference», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2024. Ο υφυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Ελλάδας, ως νησιωτικής χώρας, για το θέμα των θαλασσών. Παράλληλα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιδιαίτερη ευθύνη της Ελλάδας, ως παγκόσμιου ηγέτη στις θαλάσσιες μεταφορές, για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης παρευρέθη και στη σημαντική εκδήλωση/παρουσίαση στο κοινό της COP28 του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης «GR-Eco Islands» για τη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία που υπεγράφη, την 1η Δεκεμβρίου 2023, μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της εμιρατινής εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar για τη χρηματοδότηση έργων πράσινων υποδομών στο νησί του Πόρου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, ο Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, είχαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία (fire-side chat) με την ειδική συνεργάτιδα στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη UN-Habitat και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λενιώ Μυριβήλη, αναφορικά με τις πολιτικές της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ο Κώστας Φραγκογιάννης, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Κλίμα, Ειρήνη και Ασφάλεια: Ελαχιστοποιώντας τον Κίνδυνο Συγκρούσεων» (Climate, Peace and Security: Lessening the Risk of Conflicts), υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη ζωτικότητα της πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δίνοντας προτεραιότητα τόσο στον μετριασμό όσο και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των φυσικών και κοινωνικοοικονομικών μας συστημάτων.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Κώστας Φραγκογιάννης είχε συναντήσεις με στελέχη ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στη Σύνοδο καθώς επίσης και με στελέχη κρατικών εμιρατινών επενδυτικών ταμείων (funds) που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στην Ελλάδα.