Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (15/7) η διαδικασία της ακρόασης φορέων στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων, συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων, αλλά και συγγενούς θύματος στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Τον λόγο έλαβαν εκτός των διοικήσεων των αρμόδιων φορέων, συνολικά 10 εκπρόσωποι 7 συνδικαλιστικών οργάνων εργαζομένων και σχετικών με τη λειτουργία του σιδηρόδρομου συλλόγων. Ανάμεσα στα σχόλια που ακούστηκαν, διατυπώθηκαν τόσο θετικά σχόλια, όσο και παρατηρήσεις με εποικοδομητική διάθεση για τη συνδιαμόρφωση του νομοσχεδίου.
Τι ανέφεραν οι εργαζόμενοι
Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ), κ. Γιάννης Ντίτσας, ο οποίος δήλωσε εκ μέρους του συλλόγου του πως «Χαιρετίζουμε το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και θεωρούμε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση». Διαφώνησαν, ωστόσο, με την τοποθέτηση καμερών εντός των σταθμαρχείων όπως προβλέπει σχετική διάταξη του νομοσχεδίου.
Ο κ. Βασίλης Βελαώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ τόνισε πως «Το σημερινό νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι έρχεται να λύσει όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα, δηλαδή, ενιαία έκφραση, ασφάλεια, εκσυγχρονισμό του δικτύου και του τροχαίου υλικού, επέκταση του δικτύου και συνδυασμένες μεταφορές».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, κ. Κώστας Γενιδούνιας, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό, ευχαριστώντας παράλληλα για την πρόσκληση για συμμετοχή στη συζήτηση, αναφέροντας ότι «είναι η πρώτη που γίνεται στο Σωματείο μας, για να συμμετέχει σε Διαβούλευση από τα τρία τελευταία νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για το Σιδηρόδρομο».
Άφησε ταυτόχρονα αιχμές για την Hellenic Train, χαιρέτισε παρόλα αυτά τη στάση του Υπουργείου που δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της εταιρείας για κατάργηση των δύο μηχανοδηγών, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε στη διάθεση του Υπουργού για οποιαδήποτε διάλογο, που νομίζω ότι χρειαστεί και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ασφαλές, ενιαίο και δημόσιο σιδηρόδρομο».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ), όσο και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) τάχθηκαν υπέρ των ρυθμίσεων για αξιολόγηση και επανεκπαίδευση του προσωπικού.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτρος Ευγενικός απάντησε πως «Το ερώτημα ήταν αν τα προτεινόμενα μέτρα στο νομοσχέδιο συνεισφέρουν στην ασφάλεια του Σιδηροδρόμου δεδομένου ότι τα συστήματα δεν λειτουργούν. Η απάντησή μας είναι ότι κατά τη γνώμη του Συλλόγου, ναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό βοηθούν», ενώ αναφορικά με το νέο σύστημα γεωεντοπισμού για την ακριβή θέση των τρένων, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, τόνισε: «Η άποψή μας είναι ότι σαφώς είναι χρήσιμο και πρέπει να υπάρχει».
Διχογνωμία για τα έργα
Διχογνωμία υπήρξε με τους εργαζόμενους της ΕΡΓΟΣΕ, δηλαδή τον οργανισμό που υλοποιεί τα έργα υποδομής του σιδηροδρόμου, οι οποίοι θεώρησαν ότι το νέο πλαίσιο προσέλκυσης στελεχών από το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα τους θίγει. Σε αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «Όπως έχω πει και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, όποιος θεωρεί τον εαυτό του ικανό μπορεί να κάνει αίτηση για τις νέες αυτές θέσεις».
Η κ. Δάφνη Προβοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ εξήγησε ότι αυτό «δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων» όπως ανέφερε. Στη συγκεκριμένη διατύπωση ο κ. Κυρανάκης “σήκωσε το γάντι”, λέγοντας «Μακάρι τα νέα στελέχη να μπορέσουν να ανεβάσουν ταχύτητα, γιατί η σημερινή ταχύτητα που εδώ και 25 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να καταστούν λειτουργικά τα συστήματα ασφαλείας, δεν είναι ανεκτή».
Διαβάστε ακόμη