Την αισιόδοξη, αλλά και ρεαλιστική, αποτίμησή του σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεών του, παρουσίασε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στο 29ο Ετήσιο Κυβερνητικό Συνέδριο του Economist, σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου.
Μέσα από τις παρεμβάσεις του, ανέδειξε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρθηκε στις στρατηγικές κινήσεις στον τραπεζικό και κατασκευαστικό τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις μελλοντικές προκλήσεις και τη σημασία της γεωπολιτικής σταθερότητας.
«Η ελληνική οικονομία είναι ένα μικρό θαύμα μετά από όσα συνέβησαν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου, απαντώντας σε ερώτηση για την τρέχουσα συγκυρία και τη δράση του ομίλου σε τράπεζες και κατασκευές. «Έπρεπε η Ελλάδα να επιβιώσει με ένα σκληρό νόμισμα και μια οικονομία σε χρεοκοπία – και τα κατάφερε. Οι Έλληνες βίωσαν αρκετά χτυπήματα, έδειξαν ανθεκτικότητα και νίκησαν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η ανθεκτικότητα αντανακλάται σήμερα τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στον κατασκευαστικό.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απόκτηση δύο μικρών τραπεζών και τη συγχώνευσή τους, λέγοντας πως «κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μία καθαρή τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία». Εξήρε μάλιστα τη διαδικασία ενοποίησης λέγοντας: «Η συγχώνευση των δύο τραπεζών και η δημιουργία μίας νέας υγιούς ήταν ένα ακλόνητο παράδειγμα σωστής διαχείρισης. Πολλοί λένε ότι δύο λάθη δεν κάνουν κάτι σωστό, όμως τώρα προέκυψε και στις δύο περιπτώσεις. Δεν είχαμε αρκετό καλό υλικό στην αρχή, όμως φτιάξαμε κάτι εξαιρετικό».
Αναφορικά με τη συνολική θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Εξάρχου έκανε λόγο για μια «ελληνική εξαίρεση στον κανόνα», επισημαίνοντας ότι η χώρα λειτούργησε αυτόνομα στις κρίσεις και άντεξε, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες. «Δεν εξαρτόμαστε από τη Ρωσία όπως άλλα κράτη και αναγκαστήκαμε να επενδύσουμε νωρίς και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας», είπε. «Αυτό μας επιτρέπει τώρα να μεγαλώνουμε σε συνθήκες δύσκολες».
Ο Εξάρχου μίλησε εκτενώς και για τις προοπτικές των κατασκευών στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η AKTOR είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. «Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές πρέπει στα επόμενα χρόνια να ολοκληρώσουν έργα 16 δισ. ευρώ. Δεν περιμένω όλα αυτά να ολοκληρωθούν αμέσως, κάποια πρότζεκτ θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους, κάποια αργότερα, όμως τα επόμενα χρόνια οι κατασκευές θα συνεχίσουν να ανθούν», τόνισε. Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του κλάδου μετά από αυτόν τον κύκλο έντονης δραστηριότητας.
Αναφερόμενος στις μελλοντικές προκλήσεις, σημείωσε ότι ο όμιλός του σχεδιάζει την επόμενη ημέρα δημιουργώντας έσοδα και από άλλους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να θωρακιστεί ενόψει πιθανής κάμψης. Ειδική μνεία έκανε στη Ρουμανία, λέγοντας πως η χώρα αυτή θα απορροφά όλο και μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του ομίλου, καθώς έχει μεγαλύτερη ανάγκη για υποδομές και παρουσιάζει πιο βιώσιμη προοπτική από την Ελλάδα. «Στον όμιλό μας αυτά που προσπαθούμε να επιλύσουμε είναι ότι τα επόμενα 6 χρόνια μπορεί να έχουμε μία κάμψη, οπότε δημιουργούμε έσοδα από άλλους τομείς. Κάνουμε επενδύσεις στις ΑΠΕ και κάπως έτσι παράγουμε έσοδα για το μέλλον και κάπως έτσι προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί όταν τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Επενδύουμε στη Ρουμανία, σε διαφορετικές οικονομίες, αλλά η Ρουμανία είναι πιο βιώσιμη απ’ ότι η Ελλάδα γιατί χρειάζεται περισσότερες υποδομές». «Η Ρουμανία θα παίρνει μεγαλύτερο κομμάτι της δραστηριότητάς μας» εξήγησε.
H ανακοίνωση του Ομίλου AKTOR
Η Ελλάδα έχει επιτύχει τη σημαντική μεγέθυνση της οικονομίας της, όμως για συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά θα χρειαστεί να έχει δίπλα της μία πιο αποφασιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Daniel Franklin, executive editor του “The Economist” στο 29ο Government Roundtable του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι μία Ευρώπη που αναπτύσσεται και επιταχύνει την ολοκλήρωσή της, καθώς έχουν ανακύψει νέοι κανόνες στην παγκόσμια διακυβέρνηση, με το δίκαιο του ισχυροτέρου να επικρατεί, όπως συνέβαινε στις προπολεμικές δεκαετίες. Ο επικεφαλής του Ομίλου εκτίμησε ότι η νέα αυτή κατάσταση και η προβολή ισχύος από τρίτες χώρες θα αναγκάσει την Ευρώπη να αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί, εκτιμώντας ότι εάν η Ε.Ε. καταφέρει να λαμβάνει πιο γρήγορες και δυναμικές αποφάσεις ώστε να απαντήσει στους ανταγωνιστές της στον κόσμο, η οικονομία της θα αναπτυχθεί ταχύτερα και θα γίνει ισχυρότερη από ποτέ. Εάν όμως αποτύχει να το κάνει, οι επιπλοκές θα είναι σοβαρές, πρόσθεσε.
Και επισήμανε ότι η Ε.Ε. σπανίως λειτουργεί ως ένωση κρατών – κάτι που έκανε μόνο επί της πανδημίας – και στο παρελθόν είχε αφήσει την Ελλάδα πολλές φορές να αντιμετωπίσει μείζονες κρίσεις μόνη της. Μνημόνευσε, επίσης, τις πιέσεις που είχαν ασκήσει στην Ελλάδα διάφορα κράτη – μέλη στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που ενέτεινε την ύφεση, αλλά και επιτάχυνε τη λήψη μέτρων προστασίας της χώρας από εξωτερικές εξαρτήσεις, κάτι που την έφερε και σε καλύτερη θέση αφετηρίας όταν αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το μικρό θαύμα της ελληνικής οικονομίας
Ο κ. Εξάρχου τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, παρατηρώντας ότι έχει επιτύχει ένα μικρό θαύμα, εάν λάβει κανείς υπόψη τι είχε προηγηθεί την προηγούμενη δεκαετία και υπογράμμισε ότι η χώρα επιβίωσε από μία μεγάλη κρίση, έχοντας το σκληρότερο νόμισμα του κόσμου και επανάκτησε την ισχύ της.
Μάλιστα, σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουμε τεράστια αποθέματα αντοχής και ανθεκτικότητας, στοιχεία που εξηγούν και τις δυναμικές αυτής της επιτυχίας, σχολιάζοντας ότι τόσο η περίπτωση του Ομίλου AKTOR όσο και εκείνη της νέας Attica Bank αντανακλούν μία παρόμοια ιδιότητα. Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι, όταν αποφασίστηκε η εμπλοκή της Winex Investments στις κατασκευές και της Thrivest Holdings στον τραπεζικό τομέα αντίστοιχα, πολλοί προειδοποιούσαν το μετοχικό σχήμα για πιθανές αρνητικές προοπτικές του εγχειρήματος, ωστόσο τόσο ο Όμιλος AKTOR όσο και η Attica Bank εξήλθαν από τη διαδικασία της εξυγίανσης και του μετασχηματισμού απείρως ισχυρότεροι και υγιέστεροι σε σχέση με το παρελθόν και υλοποιούν σήμερα την επιχειρηματική τους αποστολή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ομίλου σχολίασε ιδιαίτερα θετικά την πρόταση εξαγοράς του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενδεικτική της προόδου που έχει επιτύχει η χώρα.
Περίοδος ανάπτυξης για τις κατασκευές
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Εξάρχου, ο κλάδος των κατασκευών καταγράφει ανεκτέλεστο – ρεκόρ ύψους €16 δισ., το οποίο θα απαιτήσει αρκετά χρόνια ώστε να υλοποιηθεί. Και παρατήρησε ότι καθώς είναι δύσκολο να κατασκευαστούν όλα τα έργα ταυτόχρονα, κάποια θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Ενώ προέβλεψε ότι μετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών, θα υπάρξει κάποια εύλογη κάμψη στον κλάδο και για αυτόν τον λόγο ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί ένα σημαντικό στρατηγικό πλάνο επέκτασης σε νέους τομείς για τη δημιουργία εσόδων από επιπρόσθετες πηγές, όπως τα έργα ΣΔΙΤ και παραχώρησης, οι ΑΠΕ και το Real Estate, ώστε να διασφαλιστούν χρηματοροές και να συνεχιστεί ο δυναμισμός του Ομίλου στο μέλλον.
Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην αγορά της Ρουμανίας, η οποία δρομολογεί την δημοπράτηση ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού μεγάλων έργων υποδομών, που θα εγγυηθεί την ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας για το ορατό μέλλον, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Ομίλου στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη