«Όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο θα υφιστάμεθα τις συνέπειές της», δήλωσε ο κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Όπως εξήγησε, «οι πόλεις μας χτίστηκαν σε μία δύσκολη περίοδο για τα πολεοδομικά δεδομένα, με σοβαρές ελλείψεις», και επεσήμανε ότι «εκπονούμε τα Τοπικά και Περιφερειακά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», ενώ πρόσθεσε ότι προχωράμε σε μία ολιστική αναδιάρθρωση του χώρου.

Μπακογιάννης: Σχεδιασμός για ανθεκτικές πόλεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, απαιτείται ένας περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμηση με ταυτόχρονο σχεδιασμό για ανθεκτικές πόλεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«Τα τέσσερα βασικά ζητήματα είναι η ενοποίηση των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, η ανάληψη της ατομικής ευθύνης, αλλά και η καταγραφή χρήσιμων στοιχείων και δεδομένων στο φυσικό και αστικό περιβάλλον», δήλωσε.

Ο κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, αν. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, αλλά και στις σημαντικές ευθύνες τόσο της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών. «Χρειάζεται μία απάντηση για τα νέα δεδομένα, και πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους προς τις Περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε. «Απαιτείται Ένωση δυνάμεων και πολυπεπίπεδη περιφερειακή διακυβέρνηση», δήλωσε.

Όπως δήλωσε απ’ την πλευρά του ο κ. Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, η κλιματική κρίση αντιμετωπίζεται πλέον ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Το κλίμα αλλάζει με τέτοια ταχύτητα που πλέον δεν έχουμε τον χρόνο να προσαρμοστούμε, ανέφερε. Ενώ όπως είπε, σε παγκόσμιο επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστευτικών ροών οφείλεται σε ζητήματα φυσικών καταστροφών και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε η κα Ζέφη Δημαδάμα, Λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όταν μιλάμε για κλιματική ανθεκτικότητα, μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεπειών. «Η κλιματική κρίση έχει φύλο και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και διαπιστώσαμε αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά» είπε, ενώ επεσήμανε ότι η Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου η κλιματική κρίση θα χτυπήσει πολύ δυνατά.

Διαβάστε ακόμη