Μετά την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στο τμήμα από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης για το σκέλος Κίσσαμος–Χανιά, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, προανήγγειλε ότι το επόμενο καθοριστικό βήμα για το έργο, είναι η επέκταση του οδικού άξονα προς τα Ανατολικά. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες μελέτες για την ωρίμανση του ανατολικού τμήματος του ΒΟΑΚ από την Παχιά Άμμο έως και τη Σητεία, με στόχο την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα διασχίζει ολόκληρη τη βόρεια Κρήτη και θα ενώνει ουσιαστικά τη Δύση με την Ανατολή, αναβαθμίζοντας τη συγκοινωνιακή και αναπτυξιακή δυναμική του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης του ΒΟΑΚ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για την επέκταση του οδικού άξονα προς τα ανατολικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης. Όπως αποκάλυψε, έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για το τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο έως την Παχιά Άμμο, ενώ τόνισε ότι έχει εγκριθεί και η χρηματοδότηση των μελετών για τη συνέχιση του έργου μέχρι και τη Σητεία. Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα, ζητώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προχωρήσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Παράλληλα, στο προσκήνιο επανήλθε και η ανάγκη για την κατασκευή του Νότιου Οδικού Άξονα της Κρήτης, με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να ζητά την υλοποίησή του, τονίζοντας ότι ολόκληρο το νησί δικαιούται ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να δοθεί οριστικό τέλος στα τροχαία δυστυχήματα που στοιχίζουν ζωές κάθε χρόνο.

Η σύμβαση για το τμήμα Ηράκλειο – Χανιά του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, που υπογράφηκε χθες με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφορά το μεγαλύτερο από τα τρία τμήματα της ενιαίας χάραξης του έργου. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος περίπου 157 χιλιομέτρων και θα συνοδεύεται από παράπλευρο οδικό δίκτυο, εξασφαλίζοντας καλύτερη σύνδεση και προσβασιμότητα για τις γύρω περιοχές.

Στην παραχώρηση περιλαμβάνεται ως προαίρεση και η κατασκευή του τμήματος δυτικά των Χανίων, έως την Κίσσαμο, μήκους 30 χιλιομέτρων, για το οποίο οι μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και επικαιροποιηθεί. Με την προσθήκη αυτή, το συνολικό έργο θα περιλαμβάνει 43 κόμβους, 23 σήραγγες και 89 γέφυρες, αναδεικνύοντάς το σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ, με σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας, δίνοντας στην Κρήτη έναν σύγχρονο, ασφαλή και λειτουργικό αυτοκινητόδρομο.

Παράλληλα, στον υπόλοιπο οδικό άξονα, έχουν στηθεί εργοτάξια, τα οποία, όπως επισήμανε ο κ. Δήμας, οι Κρητικοί και οι επισκέπτες του νησιού ήδη τα βλέπουν. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ, μήκους 22,5 χιλιομέτρων, αφορά το έργο Χερσόνησος – Νεάπολη, το οποίο υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη για το εν λόγω κομμάτι, αφορά τη σύνθεση της κοινοπραξίας, καθώς μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον Όμιλο AKTOR, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής του Ομίλου φτάνει πλέον το 45%, αναδιαμορφώνοντας τις ισορροπίες στο σχήμα υλοποίησης του έργου. Το τρίτο και μικρότερο τμήμα του ΒΟΑΚ αφορά το έργο Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 14,5 χιλιομέτρων, το οποίο κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο από την AKTOR.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης αποτελεί την τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα στις οδικές υποδομές της χώρας. Για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πλήρης αναβάθμιση του ΒΟΑΚ δεν είναι απλώς ένα αναπτυξιακό έργο, αλλά μια άμεση προτεραιότητα με έντονη κοινωνική διάσταση. Ο σημερινός, επικίνδυνος και γεμάτος παγίδες δρόμος, μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο, ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδρομο που θα καλύπτει όλο το βόρειο μέτωπο της Κρήτης.

Η προσδοκία είναι ξεκάθαρη και αφορά την κάθετη μείωση στους θανάτους και τα τροχαία ατυχήματα και θεαματική αύξηση στα επίπεδα οδικής ασφάλειας. Ένα βήμα ουσίας για τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον τομέα αυτό, αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη λειτουργία των υποδομών του κράτους.

«Ο στόχος μας είναι να σταματήσει αυτός ο παράλογος φόρος αίματος που πληρώνει η Κρήτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος για την εφαρμογή έργων οδικής ασφάλειας στα πρότυπα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος. Όπως είπε, «θα εφαρμόσουμε πρωτοποριακά μέτρα οδικής ασφάλειας, με στόχο να μειώσουμε τα θανατηφόρα ατυχήματα και να βελτιώσουμε τη ροή της κυκλοφορίας. Αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν — και θα γίνουν».

Η ανάγκη για δράση αποτυπώνεται και στα σκληρά στοιχεία: σύμφωνα με τον Σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα», μόνο το 2024 στην Κρήτη καταγράφηκαν 64 θάνατοι από τροχαία, εκ των οποίων περίπου 20 σημειώθηκαν στον ΒΟΑΚ. Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο αυτό, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 2024, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά 64% σε σχέση με το 2023.

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί 38 θανατηφόρα τροχαία στον ΒΟΑΚ, επιβεβαιώνοντας την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή.

Διαβάστε ακόμη