Αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την οριοθέτηση των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Οι 7 ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ
1.Γιατί υπήρχε ανάγκη να εκδοθεί το ΠΔ;
Το ΣτΕ ακύρωσε με μια σειρά αποφάσεων το 2017, το 2019 και το 2022 τα όρια οικισμών στο Λασίθι, στο Πήλιο και στην Πάρο, τα οποία τέθηκαν με αποφάσεις Νομαρχών. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ γνωμοδότησε για την αναρμοδιότητα των Νομαρχών, καθώς και έκρινε επιστημονικά ανεπαρκή και μη αποδεκτή τη μεθοδολογία που ακολούθησαν.
Αυτό ουσιαστικά οδήγησε τους οικισμούς σε πολεοδομική στασιμότητα, καθώς δεν έχει επιτρέψει την έκδοση ούτε μιας νέας οικοδομικής άδειας επί σειρά ετών.
Το ΠΔ αποκαθιστά την αξία των οικοπέδων, διασφαλίζει την ασφάλεια Δικαίου σε όλες τις ιδιοκτησίες σε αυτές τις περιοχές
2. Γιατί έπρεπε το ΥΠΕΝ να παρέμβει και τι προέβλεπε το σχέδιο ΠΔ που πρότεινε; Μήπως πρέπει να αποσύρουμε το ΠΔ;
Γιατί, υπήρχε ορατός κίνδυνος για εν δυνάμει αμφισβήτηση των ορίων 10.000 περίπου οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, καθώς είχαν οριοθετηθεί με αποφάσεις Νομαρχών από το 1985 και έπειτα. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ για το Πήλιο, η οικεία Υπηρεσία Δόμησης έχει παύσει την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι και σήμερα. Με το ΠΔ, διαλύεται το παραπέτασμα ανασφάλειας πάνω από χιλιάδες οικισμούς.
Το να «πάρουμε πίσω» το ΠΔ θα καθιστούσε τους οικισμούς όμηρους μιας ιδιότυπης και διαρκούς πολεοδομικής ανασφάλειας.
3. Προχωρήσατε σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες;
To ΠΔ θέτει τις νομικές και πολεοδομικές προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα βασιστεί ο σχεδιασμός των κατά τόπους Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Προφανώς, η εξέταση των συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων κάθε οικισμού αποτελεί αναγκαία συνθήκη για οποιαδήποτε διαβουλευτική διαδικασία. Για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια θα ακολουθήσει σαφέστατα διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να ωριμάσει κι να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το προσαρμοσμένο –στη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος- πλαίσιο κάθε περιοχής.
4. Θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συντελείται ουσιαστική πολεοδομική μεταρρύθμιση που είχε να γίνει πάνω από 100 χρόνια.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπονεί σε όλη τη χώρα το εμβληματικό Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στον χώρο με σαφείς κανόνες, με προυπολογισμό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αφορά πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μιλάμε για:
- 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 731 Δημοτικές Ενότητες
- 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 99 Δημοτικές Ενότητες
- 12 Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών
- Αυτοτελής Μελέτη για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) και
- Αυτοτελής Μελέτη Χαρακτηρισμού Δημοτικών Οδών
Η Κυβέρνηση υλοποιεί μια «επανάσταση του αυτονόητου» για την οργάνωση του χώρου στο 80% της Επικράτειας.
5. Το ΠΔ αλλάζει τα δεδομένα για αδόμητα και δομημένα ακίνητα της Ζώνης Γ; Τι θα κάνει το ΥΠΕΝ;
Αφορά αποκλειστικά και μόνο αδόμητα ακίνητα στη ζώνη Γ, την οποία δε δέχθηκε το ΣτΕ. Ωστόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν σημαίνουν επί της αρχής αποκλεισμό αδόμητων ακινήτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς θα υπάρξουν σίγουρα περιπτώσεις νομαρχιακών αποφάσεων που θα πληρούν τα κριτήρια του ΣτΕ και τα ακίνητα του οικισμού θα ενταθούν πλήρων στην εκ νέου ζωνοποίηση της περιοχής.
Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, το ΥΠΕΝ εξετάζει νομοθετική ρύθμιση- στο πνεύμα των αποφάσεων του ΣτΕ -με την οποία για τα αδόμητα ακίνητα που έχουν πραγματική, λειτουργική και γεωγραφική σχέση με τον οικισμό θα επαναπροσδιοριστεί η αρτιότητά τους με όρους ευμενέστερους από τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά προφανώς όχι ίδιους μ αυτούς που απολαμβάνουν οι εντός οικισμού περιπτώσεις.
6. Αφορά όλους τους οικισμούς της χώρας;
Όχι, από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ εξαιρούνται:
- Οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων
- Οι νέοι οικισμοί μετά το 1983
- Οι παραλιακοί οικισμοί που εντάσσονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Εύβοια, η Κορινθία, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Χαλκιδική.
7.Υποβαθμίζει τις περιουσίες των νέων το ΠΔ που θέλουν να μετακομίσουν στην ελληνική περιφέρεια;
Με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πριν την έκδοση του ΠΔ, οι νέοι άνθρωποι που θα έκαναν αυτό το βήμα, θα έρχονταν αντιμέτωποι με την πολεοδομική ανασφάλεια.
Το ΠΔ αποκαθιστά την αξία των ιδιοκτησιών τους και θέτει σαφείς κανόνες, πάνω στους οποίους θα μπορέσουν να οικοδομήσουν το μέλλον τους με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Διαβάστε ακόμη