«Η Ευρώπη αντί να πρασινίζει αποβιομηχανοποιείται». Αυτό υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας.

Πράγματι, η ανθεκτικότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ευρώπης έπειτα από δύο απανωτές κρίσεις, πανδημίας και ενεργειακή, εξακολουθεί να δοκιμάζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Κατά τον κ. Παπαλεξόπουλο «κλειδί» στην προσπάθεια «διάσωσης» της βιομηχανίας του μπλοκ είναι να κινηθούμε πιο γρήγορα. Δεν χρειαζόμαστε άλλες ρυθμίσεις ή θεωρητικά πλαίσια τα οποία θα καθιστούν την Γηραιά Ήπειρο πρωτοπόρα. «Χρειαζόμαστε δράση και γρήγορη εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων».

Ο Πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ μίλησε επίσης για το γεγονός ότι κυριαρχεί ο άνισος ανταγωνισμός από τρίτες χώρες, που, άλλες φανερά και άλλες κρυφά, στηρίζουν τη βιομηχανική τους παραγωγή. Και σχολίασε πως «η Ευρώπη πρέπει να παίξει λιγότερα αθώα με τον υπόλοιπο κόσμο». Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τρεκλίζει κάτω από τη διπλή απειλή των υψηλών τιμών της ενέργειας και του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος, στην ουσία, δελεάζει τις πράσινες βιομηχανίες της Ευρώπης για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Για να ανακοπεί το κύμα μετανάστευσης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών η Ευρώπη σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο πρέπει να δώσει κίνητρα για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η ενδυνάμωσή της της εν λόγω βιομηχανίας. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης, είχε αναφέρει η McKinsey σε παλαιότερη έκθεσή της βασίζονταν για δεκαετίες στη βιομηχανική αριστεία, στις συνεχείς καινοτομίες στα βιομηχανικά προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής, στις πλέον εξελιγμένες εφοδιαστικές αλυσίδες του κόσμου, στην υψηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού, την φθηνή ενέργεια και τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Όμως εδώ και περίπου μια δεκαετία η κατάσταση έχει ανατραπεί. Οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης μεταξύ 2015 και 2022 δαπάνησαν τα μισά κεφάλαια (ως ποσοστό εσόδων) σε έρευνα και ανάπτυξη έναντι των ανταγωνιστών από ΗΠΑ. Αναπτύχθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των αμερικανικών εταιρειών να είναι 2,5 φορές υψηλότερη έναντι των ευρωπαϊκών στα τέλη του 2022. Η φθηνή ενέργεια είναι παρελθόν. Πρόκειται για ζητήματα που κατά την McKinsey δεν είναι συγκυριακά, είναι συστημικά.