Πληροφορίες για τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και Κοινωνική Αντιπαροχή, έδωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να βγει στον αέρα το «Ανακαινίζω Νοικιάζω».

Ειδικότερα, η κα Ζαχαράκη είπε ότι «αφού λυθεί ένα τεχνικό ζήτημα διαλειτουργικότητας μέσα στις ημέρες, θα έχουμε έτοιμη την υπουργική απόφαση με την πρόσκληση. Θεωρούμε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να κάνουμε και την έκπληξη και την προτελευταία εβδομάδα να έχει βγει το πρόγραμμα».

Εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «αφορά 50 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να το αξιοποιήσουν μέχρι 12.500 ιδιοκτήτες κενών κατοικιών, κλειστών. Σημαίνει ότι δηλώθηκαν κενές κατοικίες στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια, είναι μέχρι 100 τετραγωνικά και ουσιαστικά μπορεί να κάνεις μια ανακαίνιση μέχρι 10.000 ευρώ και το κράτος θα σου δώσει τις 4.000 ευρώ αφού έχεις αναρτήσει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για να είναι όλα διαφανή και να έχεις μισθώσει και το σπίτι για τρία χρόνια για να αποφύγουμε και την περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε μήπως μπορούμε να δίνουμε και μια μικρή προκαταβολή γιατί πολλές φορές ξέρετε ότι θα έρθει ιδιώτης και θα πει ότι υπάρχει οικονομική στενότητα. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα των πόρων. Σκεφτόμαστε μήπως δώσουμε και το μισό ποσό ως προκαταβολή για να είναι και ένα κίνητρο για να λειτουργήσει καλυτέρα το πρόγραμμα» πρόσθεσε η υπουργός.

«Και το μεγάλο νομίζω εγχείρημα το οποίο θα κάνει τη διαφορά σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα, είναι να μπορέσουμε να βρούμε εν τέλει τον τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα της “Κοινωνικής Αντιπαροχής”» μέσω του οποίου αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Όπως εξήγησε «βρίσκεις ένα ακίνητο, είναι ένα οικόπεδο το οποίο ανήκει στο Δημόσιο. Βγαίνει ένας διαγωνισμός καλώντας ουσιαστικά τους κατασκευαστές να έρθουν να πάρουν αυτό το ακίνητο. όχι δικό τους, αλλά να το αξιοποιήσουν[…] Το μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει σε μίσθωση ακινήτων με κανονική τιμή και ένα σημαντικό ποσοστό πηγαίνει σε κοινωνική μίσθωση. Είναι ένα πάρα πολύ διαδεδομένο μέτρο σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου το κράτος δίνει σε ιδιώτες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ακίνητά του, χτίζουν, αξιοποιούν το κομμάτι των μισθωμάτων για όση περίοδο έχει συμφωνηθεί και το υπόλοιπο -μέσα στο ίδιο κτίριο για να μην υπάρχει και διάκριση- χρησιμοποιείται για κοινωνική στέγαση με κοινωνικά κριτήρια».