Το πρώτο εργοστάσιο παγκοσμίως για τη μαζική παραγωγή οργανικών, εύκαμπτων και ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς (OPVs) ετοιμάζεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2026 στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, σε μια επένδυση που τοποθετεί την Ελλάδα στην πρωτοπορία της «πράσινης» καινοτομίας.

Πρόκειται για τη μονάδα της εταιρείας Ο.Ε.Τ. (Organic Electronic Technologies), η οποία θα διαθέτει δυναμικότητα ετήσιας παραγωγής 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων OPVs έως το τέλος του 2026, ενώ η κατασκευή της εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy του Horizon Europe, προϋπολογισμού 21,2 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή 15 εταίρων από επτά χώρες και τον συντονισμό της ίδιας της Ο.Ε.Τ.

Μιλώντας στο *powergame.gr*, ο δρ. Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος της HOPE-A και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, επισήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή συναρμολόγηση της πρώτης γραμμής του εργοστασίου, με εξοπλισμό που έχει παραχθεί σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία. Η πρώτη αυτή γραμμή –που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2025– αφορά τη συναρμολόγηση των OPVs που θα παράγονται σε ρολό από τη δεύτερη γραμμή.

Η δεύτερη γραμμή, δηλαδή η γραμμή παραγωγής των οργανικών φωτοβολταϊκών, θα αρχίσει να στήνεται από τον Νοέμβριο του 2025, με μηχανήματα προερχόμενα κυρίως από τη Γερμανία αλλά και από την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε ο δρ. Λογοθετίδης, η δοκιμαστική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2026 και, σταδιακά, η παραγωγή θα αγγίξει το 1 εκατ. τ.μ. έως το τέλος του ίδιου έτους.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ήδη υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα OPVs από την Ινδία και χώρες της Μέσης Ανατολής, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της τεχνολογίας και τις εξαγωγικές της δυνατότητες.

Οι πρώτες εφαρμογές των νέων φωτοβολταϊκών θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Flex2Energy σε τρεις χώρες: Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία. Στη Θεσσαλονίκη θα τοποθετηθούν OPVs σε θερμοκήπια, κτίρια και στέγαστρα στάθμευσης, στην Ιταλία θα εφαρμοστούν σε πάρκινγκ και οχήματα της FIAT στο Τορίνο, ενώ στη ρουμανική πόλη Alba Iulia θα εγκατασταθούν στο δημαρχείο.

Το εργοστάσιο, μήκους 127 μέτρων, σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί περίπου 50 άτομα εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Όπως εξήγησε ο δρ. Λογοθετίδης, στόχος δεν είναι μόνο η παραγωγή αλλά και η εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η θυγατρική εταιρεία της Ο.Ε.Τ., «OPV Installations», θα αναλάβει την προσαρμογή των προϊόντων στις ανάγκες της αγοράς και την υποστήριξη για την ίδρυση νέων μονάδων παραγωγής σε άλλες χώρες.

Ο ίδιος τόνισε, εξάλλου, ότι το έργο Flex2Energy αποτελεί μια από τις πιο ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών, με σημαντική ελληνική συμμετοχή – μεταξύ άλλων από την Alumil, την DEPIA, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, τον όμιλο Κυριακίδη και την HOPE-A. Στους διεθνείς εταίρους συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Stellantis – FIAT, η Coatema (Γερμανία), η Mondragon (Ισπανία), η SEMILAB (Ουγγαρία), το IPC και το INCORE (Γαλλία).

Οι δηλώσεις του έγιναν ενόψει της έναρξης, στις 5 Ιουλίου, του μεγάλου πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα επόμενα βήματα του έργου.

Διαβάστε ακόμη