Με στόχο να βρεθεί στην αιχμή της πράσινης καινοτομίας και της βιομηχανικής παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, η Ελλάδα δημιουργεί το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στον κόσμο – ένα πρότυπο giga-factory που αναπτύσσεται στην περιοχή Ταγαράδων Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, από την εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET) και το Κέντρο Αριστείας COPE Nano, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Flex2Energy.

Όπως αποκάλυψε ο Product Manager της OET, Βαγγέλης Μεκερίδης, η ετήσια παραγωγή αγγίζει ήδη τα 60.000 τ.μ. και στόχος είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 να φτάσει τα 250.000 τ.μ., με ορίζοντα το 1 εκατομμύριο τ.μ. ετησίως, ανάλογα με τη ζήτηση. «Η τεχνολογία και οι γραμμές παραγωγής μας το υποστηρίζουν πλήρως», υπογράμμισε, εξηγώντας πως ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την επέκταση της μονάδας εντός και εκτός Ελλάδας.

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV) που παράγονται είναι εύκαμπτα, διαφανή και απόλυτα προσαρμόσιμα, με εφαρμογές που δεν καλύπτονται από τις συμβατικές τεχνολογίες. Δεν στοχεύουν στην αντικατάσταση των παραδοσιακών πάνελ, αλλά στο άνοιγμα νέων αγορών: σε θερμοκήπια και γεωργικές καλλιέργειες (agrivoltaics), σε προσόψεις και στέγαστρα κτιρίων, σκέπαστρα στάσεων και πάρκινγκ, σε εφαρμογές που συμβάλλουν ακόμη και στη μείωση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμούς, βελτιώνοντας το μικροκλίμα αστικών περιοχών.

Η θυγατρική OPV Installations (OPV-IN) εξειδικεύεται στην εγκατάσταση των τεχνολογιών αυτών, ενισχύοντας την ελληνική προστιθέμενη αξία στον κλάδο και φέρνοντας την «ενέργεια του μέλλοντος» στο σήμερα.

Η πρόκληση της Κίνας και η ευρωπαϊκή υστέρηση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία της Ευρώπης από την αλυσίδα παραγωγής φωτοβολταϊκών έκρουσε ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι η Κίνα ελέγχει σχεδόν ολοκληρωτικά την παγκόσμια παραγωγή και ανακύκλωση φωτοβολταϊκών. «Από τα 510 εργοστάσια στον κόσμο, τα 500 βρίσκονται στην Κίνα», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τις διακηρυγμένες – αλλά επί του παρόντος ανέφικτες – ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για παραγωγή 250 GW έως το 2025.

Η έλλειψη δομών ανακύκλωσης και παραγωγικής αυτάρκειας καθιστά την Ευρώπη εξαιρετικά ευάλωτη, ενώ η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο, με πολλά παλιά πάνελ να φτάνουν στο τέλος ζωής τους. Η τεχνολογία OPV, σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης, αποτελεί στρατηγική ευκαιρία που η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει, αν θέλει να ανακτήσει έδαφος και τεχνολογική ανεξαρτησία.

Θεσσαλονίκη: Στην αιχμή της νανοτεχνολογίας

Η πρωτοποριακή αυτή βιομηχανική μονάδα είναι μόνο ένα μέρος του ευρύτερου International Nanotechnology Hub Thessaloniki (INTH) – ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος καινοτομίας, που συγκεντρώνει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αναμενόμενες επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία και λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην έρευνα, τη βιομηχανία και την αγορά.

Με αφετηρία το διεθνές πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2025 (5–12 Ιουλίου), που συγκεντρώνει 500 επιστήμονες και 150 ομιλητές από 65 χώρες, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο νανοτεχνολογίας, φιλοξενώντας εταιρείες-πρωτοπόρους όπως η Organic Electronic Technologies (OET), η BL Nanobiomed, η VK Nano και άλλες.

Η OET συντονίζει το εργοστάσιο OPV και επενδύει σε ευέλικτα φωτοβολταϊκά επόμενης γενιάς.

Η BL Nanobiomed, υπό τη Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη – την πρώτη Νανοϊατρό στην Ελλάδα – συνδυάζει νανοτεχνολογία και βιοϊατρική, αναπτύσσοντας βιοαισθητήρες που ειδοποιούν έως και 22 λεπτά πριν από καρδιακό επεισόδιο, στέλνοντας σήμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή ασθενοφόρο. Η τεχνολογία αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών.

Η ίδια εταιρεία αναπτύσσει και προϊόντα ευζωίας και κοσμητολογίας, με τη σειρά Nanotouche της VK Nano να έχει ήδη φτάσει σε προσωπικότητες της μόδας και σε διεθνή events.

Επιστήμονες επιστρέφουν – Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγέας τεχνολογίας

«Η Ελλάδα του αύριο δεν θα είναι μόνο εξαγωγέας φρούτων, αλλά και εξαγωγέας τεχνολογίας», τόνισε ο Εμμανούηλ Μαργαρίτης, CIO της OET, αναδεικνύοντας τη σημασία του INTH ως κρίσιμου πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και στην επιστροφή των νέων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Η σύνδεση της έρευνας με την αγορά, η βιομηχανική παραγωγή και οι διεθνείς συνεργασίες θέτουν τις βάσεις για τη μετατροπή της Ελλάδας σε τεχνολογικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας, με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς στη νανοτεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η νέα γενιά φωτοβολταϊκών από την Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Και μαζί της, μια νέα σελίδα για την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης – αν δεν είναι ήδη αργά.