Επανάσταση στον τρόπο που ζεσταινόμαστε φέρνει η Φινλανδία, μία από τις πιο παγωμένες χώρες της Ευρώπης. Αντί η θερμότητα που παράγουν οι servers των data centers της να χάνεται, η χώρα έχει βρει έναν έξυπνο τρόπο να τη συλλέγει και τη διοχετεύει σε ολόκληρες γειτονιές μέσω των υφιστάμενων υπόγειων δικτύων τηλεθέρμανσης.
Τα συστήματα τηλεθέρμανσης στη Φινλανδία
Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση έχει τις ρίζες της στις υπάρχουσες υποδομές της Φινλανδίας: τα εκτεταμένα συστήματα τηλεθέρμανσης. Τα δίκτυα αυτά, τα οποία κυκλοφορούν ζεστό νερό ή ατμό σε σπίτια και κτίρια, λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Τώρα, με την αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ – ιδίως λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των υπηρεσιών cloud – η πλεονάζουσα θερμότητα που παράγεται από τους διακομιστές ανακυκλώνεται σε αυτά τα συστήματα, μειώνοντας τις εκπομπές και το κόστος.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα αυτού του είδους στον κόσμο βρίσκεται υπό κατασκευή κοντά στο Ελσίνκι, σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, η Microsoft κατασκευάζει ένα σύμπλεγμα data centers που τελικά θα παρέχει θερμότητα για το 40% του Espoo, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Φινλανδίας, αρκετό για να ζεστάνει 100.000 σπίτια. Μάλιστα, ένα κοντινό εργοστάσιο άνθρακα έχει ήδη κλείσει ως αποτέλεσμα, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα αυτού του μοντέλου να αντικαταστήσει πλήρως τα ορυκτά καύσιμα.
Η διαδικασία είναι απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική: το χλιαρό νερό από τα κέντρα δεδομένων αποστέλλεται σε μια εγκατάσταση ανάκτησης, όπου οι αντλίες θερμότητας αυξάνουν τη θερμοκρασία πριν διοχετευτεί στο δίκτυο της περιοχής. Αυτή η σταθερή, αξιόπιστη πηγή θερμότητας διατηρεί τις τιμές του καταναλωτή πιο σταθερές και μειώνει την ανάγκη καύσης ξύλου, φυσικού αερίου ή βιομάζας.
Πέρα από τη Φινλανδία, παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Η Σουηδία και η Δανία πειραματίζονται με την ανάκτηση θερμότητας σε μεγάλη κλίμακα, ενώ οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ ωθούν τα data centers να γνωστοποιούν τη χρήση ενέργειας και να επαναχρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα μέρος της απορριπτόμενης θερμότητας. Η Γερμανία, για παράδειγμα, θα απαιτήσει σύντομα από τα μεγάλα data centers να επαναχρησιμοποιούν το 20% αυτής της ενέργειας.
Οι προκλήσεις
Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα κέντρα δεδομένων συχνά ανταγωνίζονται για ενέργεια με τις τοπικές βιομηχανίες και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι περιορισμένη σε σύγκριση με το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Επιπλέον, η τοποθέτηση αυτών των εγκαταστάσεων κοντά στα αστικά δίκτυα θέρμανσης μπορεί να είναι δαπανηρή λόγω των υψηλών τιμών γης.
Διαβάστε ακόμη