Οι αναθεωρημένοι κανόνες της ΕΕ για την ενεργειακή κατανάλωση ηλεκτρικών συσκευών σε κατάσταση αναμονής, απενεργοποίησης και δικτυακής αναμονής τέθηκαν σε ισχύ στις 9 Μαΐου 2025. Οι νέοι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού, που εγκρίθηκαν επίσημα τον Απρίλιο του 2023, περιλαμβάνουν επικαιροποιημένα όρια για τα ηλεκτρονικά προϊόντα σε κατάσταση «αναμονής».

Οι αλλαγές λαμβάνουν υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και επεκτείνουν τα όρια σε προϊόντα που χρησιμοποιούν εξωτερικά τροφοδοτικά χαμηλής τάσης, όπως δρομολογητές Wi-Fi και ασύρματα ηχεία. Για πρώτη φορά, τα όρια ισχύουν επίσης για έπιπλα και δομικά στοιχεία που λειτουργούν με κινητήρα (για παράδειγμα, γραφεία με κινητήρα, περσίδες και κουρτίνες), καθώς τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε αυξανόμενο όγκο στην ΕΕ.

Με τα νέα αυτά μέτρα προβλέπεται να επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 4 TWh έως το 2030 – σχεδόν διπλάσια από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Μάλτας και αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα – και να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 1,4 εκατομμύρια τόνους. Οι καταναλωτές αναμένεται να επωφεληθούν από τους χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, με συλλογική εξοικονόμηση που εκτιμάται σε 530 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030 και πολύ περισσότερο μετά, καθώς και όταν οι υπάρχουσες συσκευές θα αντικατασταθούν σταδιακά με νέες που θα πληρούν τα χαμηλότερα όρια.

Οι νέοι κανόνες απαιτούν επίσης να είναι προσβάσιμες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς. Η εφαρμογή του κανονισμού αρχίζει στις 9 Μαΐου, με την εφαρμογή ορισμένων ορίων σε 2 φάσεις μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, Dan Jørgensen, δήλωσε: «Μερικές φορές φαίνεται να ξεχνάμε πόση ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές – όπως οι δρομολογητές Wi-Fi ή τα ασύρματα ηχεία – σε κατάσταση αναμονής, και για την οποία πληρώνουμε άσκοπα. Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θα εξοικονομήσουμε αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουμε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030. Όσο λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιούμε, τόσο λιγότερη ενέργεια εισάγουμε, τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και τη δράση μας για το κλίμα».

Διαβάστε ακόμη