Η κλιματική κρίση πάει στο διάστημα, αφού η φέτος αναμένεται να εκτοξευτεί ένας νέος δορυφόρος για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος χάρτης των διαρροών φυσικού αερίου από εγκαταστάσεις της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Και επειδή τεχνολογία και ενέργεια βρίσκονται σε απόλυτη αλληλεπίδραση τα τελευταία χρόνια η Google ανακοίνωσε ότι θα παράσχει τις υπολογιστικές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούνται για τη συμπίεση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται από το μόνιτορ μεθανίου σε τροχιά. Από ένα τέτοιο project δεν θα έμενε έξω ο Έλον Μασκ, αφού ο δορυφόρος έχει πλέον προγραμματιστεί να εκτοξευθεί τον Μάρτιο με πύραυλο της SpaceX

Ο δορυφόρος MethaneSAT ανακοινώθηκε από το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας πριν από έξι χρόνια ως ένας τρόπος παρακολούθησης των εκπομπών μεθανίου, του κύριου συστατικού του φυσικού αερίου, υπεύθυνου για σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας θέρμανσης από την αρχή της βιομηχανικής εποχής. Όπως γράφουν οι Financial Times, το MethaneSAT είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκπομπών μεθανίου από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο είναι περισσότερο από 80 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα σε χρονικό διάστημα 20 ετών. Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι μια από τις πιο ισχυρές βραχυπρόθεσμες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το MethaneSAT, το οποίο κόστισε 88 εκατομμύρια δολάρια, έχει σχεδιαστεί για να μετράει τις εκπομπές μεθανίου που άλλοι δορυφόροι δεν μπορούν, και να εντοπίζει προβλήματα εκεί που άλλα συστήματα ανίχνευσης δεν βλέπουν. Μπορεί να υπολογίσει τις συνολικές εκπομπές, από πού προέρχονται και πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας ένα εργαλείο στις ρυθμιστικές αρχές που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις για υποδομές που εμφανίζουν διαρροές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας φέτος διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία ήταν υπεύθυνη για 135 εκατομμύρια τόνους εκπομπών μεθανίου το 2022, μόνο ελαφρώς κάτω από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του 2019. Οι υπάρχοντες δορυφόροι έχουν εντοπίσει περισσότερα από 500 συμβάντα «υπερεκπομπών» το 2022 από πετρέλαιο και φυσικό αέριο επιχειρήσεις, είπε ο IEA, με άλλα 100 τέτοια γεγονότα σε ανθρακωρυχεία, τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν μεθάνιο κατά τη διάρκεια ή μετά τις επιχειρήσεις.

Περισσότερες από 100 χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ευρώπη υπέγραψαν το 2021 μια διεθνή δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε πέρυσι να παρακολουθεί και να μειώσει τις εκπομπές από το μεθάνιο, αλλά παραμένει εκτός συμφωνίας, όπως και η Ρωσία και η Ινδία, επίσης μεταξύ των κορυφαίων εκπομπών στον κόσμο.