Ηλεκτρονικά περιλαίμια GPS για βοοειδή δημιούργησε η Halter, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Όκλαντ. Τα gadgets υπόσχονται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της βόσκησης και να μειώσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση σε μια χώρα όπου οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και βοοτροφίας είναι περισσότερες από τους ανθρώπους.

Η συσκευή, που φοριέται γύρω από το λαιμό του ζώου σαν καμπάνα αγελάδας, παρακολουθεί την κίνηση και συλλέγει βασικά δεδομένα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας.

Οι ήχοι μπιπ ενεργοποιούνται σταδιακά ως αποτρεπτικό μέσο όταν ένα ζώο πλησιάζει ένα αόρατο όριο που έχει προκαθοριστεί μέσω της εφαρμογής. Χαμηλής έντασης ηλεκτρικοί παλμοί ενισχύουν τη σηματοδότηση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτροφή βοοειδών και να υποδείξει πότε οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πρέπει να επιστρέψουν στο αρμεκτήριο.

Ο αυτόνομος έλεγχος των ζώων μπορεί να είναι μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση

Η Merck & Co. αγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2022 τη Vence Corp. με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, προσθέτοντας την τεχνολογία για την εκ περιτροπής βόσκηση και τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου στο τμήμα υγείας των ζώων. Και η Nofence AS, μια νορβηγική ανταγωνίστρια εταιρεία, επεκτείνεται στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Halter εισήλθε σε ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας πέρυσι και εξετάζει πιθανές αγορές όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Νότια Αμερική, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Craig Piggott, ο 29χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το αρχικό κόστος και η πιθανότητα τεχνικών δυσλειτουργιών θα μπορούσαν να αποτρέψουν ορισμένους κτηνοτρόφους από το να αγκαλιάσουν την τεχνολογία, δήλωσε ο Travis Mulliniks, καθηγητής διαχείρισης βοοειδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Παρόλα αυτά, βλέπει αυξανόμενη ζήτηση τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της απήχησης μεταξύ των ιδιοκτητών προβάτων, βισώνων και αιγών.

Ο Parsons δήλωσε ότι πληρώνει 59 δολάρια ανά ζώο για να μισθώσει τα περιλαίμια Halter για ένα έτος, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση του λειτουργικού λογισμικού. Το κόστος ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος του κοπαδιού και άλλους παράγοντες, δήλωσε η εταιρεία.

Το μεθάνιο από τα βοοειδή αποτελεί το 43% των εκπομπών της Νέας Ζηλανδίας

Η Νέα Ζηλανδία, η κορυφαία χώρα εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βοείου κρέατος, μπορεί να αποτελέσει ιδανική αγορά δοκιμών.

Το εθνικό κοπάδι βοοειδών έχει αυξηθεί κατά 28% τα τελευταία 40 χρόνια. Ταυτόχρονα, οι αγελάδες στη Νέα Ζηλανδία τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με βοσκότοπους στην ύπαιθρο. Αυτό τις καθιστά λιγότερο κατάλληλες για τα πρόσθετα ζωοτροφών που προκαλούν καύση μεθανίου και τα οποία υπόσχονται μείωση των ρέψεων των ζώων που τρέφονται με παρτίδες και εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο που παράγεται από τα βοοειδή αποτελεί περίπου το 43% των συνολικών εκπομπών της χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές κατά 10% κάτω από τα επίπεδα του 2017 έως το 2030 και επιβάλλει βαριές ποινές στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα περιπλανώνται στις υδάτινες οδούς και μολύνουν τα αποθέματα νερού.

Η εικονική περίφραξη είναι περισσότερο βιώσιμη

Η εικονική περίφραξη μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με τον Piggott, ο οποίος δημιούργησε το Halter το 2016 με την υποστήριξη επιχειρηματικού κεφαλαίου.Η τεχνολογία επιτρέπει στους αγρότες να διαχειρίζονται τη βόσκηση με μεγαλύτερη ακρίβεια, διασφαλίζοντας ότι ο βοσκότοπος δεν θα φτάσει πολύ χαμηλά, γεγονός που επιβραδύνει την αναβλάστηση, ή πολύ ψηλά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη σπορά των χόρτων, δήλωσε ο Piggott. Ο βοσκότοπος και η ποιότητα του εδάφους επωφελούνται επίσης.

«Ο στόχος ήταν να κάνουμε τη βοσκοκαλλιέργεια πιο βιώσιμη και παραγωγική με τη χρήση της τεχνολογίας», είπε. Η συσκευή μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ζώων στέλνοντας ειδοποίηση όταν η έλλειψη κίνησης ενός ζώου σηματοδοτεί ασθένεια, καθώς και να μειώσει το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης φυσικών περιφράξεων, δήλωσε ο Piggott.