Βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης, στο ορυχείο Μαλάν της μεσογειακής επαρχίας Σανσί στην Κίνα, η παραδοσιακή βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα –συνυφασμένη με κάπνα και τον μόχθο των εργατών– εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθοδηγούμενος από προηγμένους αλγορίθμους, αναδιαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των ορυχείων, φέρνοντας την τεχνολογία στο επίκεντρο της παραγωγής στην Κίνα.
Ντυμένος κατάλληλα, ο εργοδηγός Χάο Γιρούι στέκεται μπροστά σε μία έξυπνη οθόνη ελέγχου στο πάνω μέρος ενός φωταγωγού, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο, την αυτοματοποιημένη λειτουργία μηχανών που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος εντός του ορυχείου.
Με το πάτημα ενός κουμπιού, μία μεγάλη μηχανή εξόρυξης άνθρακα που έχει εγκατασταθεί σε βάθος 300 μέτρων προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα κοπής, το ύψος, αλλά και τη χάραξη του δρομολογίου της εντός του ορυχείου. Αμέσως ενεργοποιούνται τα κατάλληλα τρυπάνια που τρυπούν τον άνθρακα με ακρίβεια, ενώ στη συνέχεια, γίνεται η μεταφορά του στην επιφάνεια του εδάφους.
Αντί να υπάρχουν εργαζόμενοι με προστατευτικά κράνη και ηλεκτρικούς προβολείς κεφαλής, μηχανές ρομποτικής εποπτείας κινούνται αργά, για την υλοποίηση προγραμματισμένων σεναρίων, σκανάροντας τη λειτουργία του εξοπλισμού σε ένα πλήρες τόξο 360 μοιρών. Ο παραδοσιακός γδούπος του σκαψίματος στις στοές του ορυχείου έχει αντικατασταθεί από το βουητό της λειτουργίας του σέρβερ (διακομιστή) των υπολογιστών που ελέγχουν τη λειτουργία του συστήματος σε πραγματικό χρόνο.
Διαβάστε ακόμη