Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το λίθιο είναι απαραίτητο για τη μετάβαση σε καθαρές τεχνολογίες, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει τη ζήτηση για το ορυκτό περίπου 13 φορές έως το 2040. Οι κινεζικές εταιρείες σήμερα ελέγχουν περίπου το 25% της παγκόσμιας ικανότητας εξόρυξης λιθίου. Όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές του ορυκτού. Όπως αναφέρει το Reuters, πρόσφατα η κινεζική εταιρεία εξόρυξης Zangge Mining δήλωσε ότι σταμάτησε την παραγωγή λιθίου σε μια μονάδα στην επαρχία Qinghai κατόπιν εντολών τοπικών αξιωματούχων, με αποτέλεσμα οι τιμές του λιθίου να αυξηθούν κατά περισσότερο από 4%.

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Οργανισμό Ορυκτών Πόρων (DERA), το λίθιο βρίσκεται υπό πίεση, καθώς καταγράφεται πτώση των τιμών λόγω της αύξησης της παραγωγής στην Κίνα. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο LinkedIn ο κ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της ΕΑΓΜΕ, «η τιμή του ανθρακικού λιθίου έχει υποστεί ακραίες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια (Ιαν. 2020 – Δεκ. 2022), η τιμή αυξήθηκε κατά 720% και πλέον, λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης στις μπαταρίες των κινητών, των λάπτοπ, των drones, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την κατασκευή γιγαντιαίων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά. Στη συνέχεια ακολούθησε μια σημαντική αντιστροφή της τάσης, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα: μέχρι τον Μάιο του 2025, η τιμή είχε μειωθεί κατά περίπου 90% και τώρα έχει επανέλθει στο επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2021».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λασκαρίδης, «βασικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η σημαντική αύξηση της παραγωγής στην Κίνα. Μεταξύ 2020 και 2024, η κινεζική παραγωγή ανθρακικού λιθίου αυξήθηκε από 112.000 τόνους σε 598.000 τόνους. Για το τρέχον έτος 2025 αναμένεται περαιτέρω αύξηση σε περίπου 630.000 τόνους. Ωστόσο, η έντονη αύξηση της προσφοράς καλύπτεται από τη ζήτηση που δεν έχει αυξηθεί στον ίδιο βαθμό. Το αποτέλεσμα: πτώση των τιμών. Αυτές οι χαμηλές τιμές σημαίνουν ότι μόνο λίγοι παραγωγοί είναι σήμερα σε θέση να καλύψουν το κόστος τους. Ταυτόχρονα, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των κινέζων παραγωγών μειώνεται. Τόσο η πτώση των τιμών όσο και τα μειωμένα ποσοστά χρησιμοποίησης υποδηλώνουν σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και μια σημερινή κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Αυτό δείχνει πόσο ευαίσθητα αντιδρά η αγορά στις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ακόμη και για στρατηγικά σημαντικές πρώτες ύλες».

Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές λιθίου για να καλύψει τις ανάγκες στο πολύτιμο ορυκτό, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη και εκτεθειμένη τόσο στα σκαμπανεβάσματα των τιμών, όσο και της παραγωγής. Για παράδειγμα, η Ζιμπάμπουε, η μεγαλύτερη παραγωγός λιθίου στην Αφρική ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές συμπυκνωμάτων λιθίου από το 2027, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη τοπική κατεργασία του ορυκτού.

Διαβάστε ακόμη