Η Κίνα προχώρησε σε αύξηση των εξαγωγών μαγνητών από σπάνιες γαίες τον Ιούνιο, μεταξύ αυτών και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από μια περίοδο παγκόσμιας έλλειψης που είχε προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές διακοπές στη βιομηχανική παραγωγή και είχε οξύνει τις εμπορικές εντάσεις.
- Οι συνολικές αποστολές μαγνητών ανήλθαν σε 3.188 τόνους τον Ιούνιο, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τους 1.238 τόνους του Μαΐου, όταν ίσχυαν οι κινεζικοί περιορισμοί, σύμφωνα με τα επίσημα που δημοσίευσε το Πεκίνο.
- Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 353 τόνους, από μόλις 46 τόνους τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, συνολικά οι εξαγωγές παραμένουν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα επίπεδα πριν την επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές στις αρχές Απριλίου.
Η Κίνα είχε επιβάλει περιορισμούς σε επτά από τα 17 στοιχεία σπάνιων γαιών, περιλαμβάνοντας και τους ισχυρούς μαγνήτες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, από ηλεκτρικά οχήματα και smartphones έως μαχητικά αεροσκάφη. Οι περιορισμοί απείλησαν με σοβαρές διαταραχές την αμερικανική βιομηχανία και ώθησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχτεί μια εμπορική εκεχειρία, αναφέρει το Bloomberg.
Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο στη Γενεύη μεταξύ εμπορικών διαπραγματευτών, ο Τραμπ δήλωσε πως η Κίνα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση των προμηθειών σπάνιων γαιών και μαγνητών. Την 1η Ιουλίου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι αποστολές μαγνητών έχουν μεν αυξηθεί, αλλά παραμένουν ανεπαρκείς σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς.
Οι κινεζικοί περιορισμοί δεν στοχοποίησαν μόνο τις ΗΠΑ: παγκόσμιοι κατασκευαστές εξέφρασαν ανησυχία για τις ελλείψεις και πολλές κυβερνήσεις προσέγγισαν το Πεκίνο ζητώντας ανακούφιση. Οι έλεγχοι περιέπλεξαν τις ήδη εύθραυστες σχέσεις Κίνας–ΕΕ, καθώς οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κινεζικούς μαγνήτες.
Μειωμένη επάρκεια παρά την αύξηση
Τα στοιχεία των τελωνείων επιβεβαιώνουν τις αναφορές για βελτίωση στην τροφοδοσία, αλλά καταδεικνύουν επίσης ότι οι ροές παραμένουν πολύ κάτω από τα συνήθη επίπεδα. Η συνολική ποσότητα του Ιουνίου αντιστοιχεί μόλις στο δύο τρίτα του μηνιαίου μέσου όρου του περασμένου έτους.
Η Κίνα παράγει περίπου το 90% των παγκόσμιων μαγνητών σπάνιων γαιών, και το «σοκ των μαγνητών» των τελευταίων μηνών ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των δυτικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν εναλλακτικές εφοδιαστικές αλυσίδες εκτός Κίνας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μερίδιο στην MP Materials Co. — τη μοναδική εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ — για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής μαγνητών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπήρξαν μερικές βελτιώσεις στην έκδοση αδειών για μαγνήτες, μετά από συνάντηση του Μάρος Σέφτσοβιτς με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Ουάνγκ Γουεντάο τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, παραμένουν συστημικά προβλήματα και το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ–Κίνας στο Πεκίνο.
Η Ινδία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια: δεν έχει εγκριθεί καμία άδεια για εξαγωγή μαγνητών σε Ινδούς κατασκευαστές αυτοκινήτων από τον Απρίλιο, με περίπου 30 αιτήσεις να εκκρεμούν, σύμφωνα με τον Σαϊλές Τσάντρα, πρόεδρο της Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών της Ινδίας. Παρά ταύτα, οι παραδόσεις στην Ινδία αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε 172 τόνους από 150 τόνους τον Μάιο.
Νωρίτερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι η οικονομική ώθηση και η στροφή προς την καθαρή ενέργεια από ένα υδροηλεκτρικό γίγαντα 1,2 τρισ. γιουάν στο Θιβέτ υπερίσχυσε των περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών ανησυχιών.
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, οι μέσοι δασμοί των ΗΠΑ, που φθάνουν πλέον το 40%, αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τη βιομηχανία της Κίνας.
Οι κινεζικές αρχές δεσμεύτηκαν για “μηδενική ανοχή” στην παράνομη διακίνηση στρατηγικών ορυκτών και ανακοίνωσαν ενίσχυση της επιβολής του νόμου για να περιοριστούν οι παράνομες αποστολές και η ανεξέλεγκτη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Διαβάστε ακόμη