Πριν λίγες ημέρες από το συνέδριο της ΕΑΓΜΕ εκφράστηκε μεταξύ άλλων ο προβληματισμός για το σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που καταγράφεται στην εξορυκτική δραστηριότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στο οποίο εστίασαν οι ομιλητές του συνεδρίου αφορούσε στην απουσία προόδου στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες και στο γεγονός πως έχουν τεθεί υπερφιλόδοξοι στόχοι έως το τέλος της δεκαετίας. Τα παραπάνω θέματα αποκτούν νέο ενδιαφέρον, στη σκιά της πρόσφατης απόφασης της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές επτά σπάνιων γαιών και μαγνητών που χρησιμοποιούνται στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ως απάντηση στους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα.
Το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στο μικροσκόπιο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που απορρέουν από τη συγκεκριμένη απόφαση οι εξαγωγείς θα χρειαστούν πρόσθετες άδειες πριν μπορέσουν να εξάγουν από την Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε ένα ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο που επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή του Νόμου για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA). Παράλληλα, στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη η ενέργεια της Κίνας. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου «οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη η ΕΕ να εντοπίσει, να θέσει σε λειτουργία και να ενισχύσει τομείς στους οποίους κατέχει κρίσιμα πλεονεκτήματα έναντι της Κίνας σε βασικά αγαθά και τεχνολογίες. Επίσης, εκφράζεται η ανησυχία για τις κινεζικές απαιτήσεις προς τους αιτούντες άδεια εξαγωγής να αποκαλύπτουν ευαίσθητα δεδομένα. Τέλος υπογραμμίζεται η ανάγκη η ΕΕ να ενεργοποιήσει εγχώρια έργα εξόρυξης και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν το ελάχιστο επίπεδο στρατηγικών αποθεμάτων σπάνιων γαιών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη σύναψη διμερών συνεργασιών για τις πρώτες ύλες με χώρες που πληρούν υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαβάστε ακόμη: