Δύο σημαντικές ευρωπαϊκές εκδηλώσεις φιλοξένησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) πριν λίγες ημέρες, στοχεύοντας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιβεβαιώνοντας τον ενεργό ρόλο που έχει στον ευρωπαϊκό γεωεπιστημονικό χώρο. Σύμφωνα, με την ΕΑΓΜΕ, η γεωλογική γνώση αποτελεί «ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για την έρευνα, τον σχεδιασμό πολιτικής και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε κρίσιμα γεωλογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα».
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο LinkedIn, η ΕΑΓΜΕ διοργάνωσε την 18η Γενική Συνέλευση της Ομάδας Ειδικών “Geological Mapping and Modelling | GMMEG, κατά την οποία στο επίκεντρο «βρέθηκε η κρίσιμη ανάγκη για τη δημιουργία εναρμονισμένων, ψηφιακών γεωλογικών χαρτών και μοντέλων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Στόχος είναι η ανοιχτή και εύκολη πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα, τα οποία θα αποτελέσουν θεμελιώδη στήριξη για την έρευνα, τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων».
Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ στην Αθήνα, φιλοξενήθηκαν και οι εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης Εργασίας του Work Package 6 (WP6) του φιλόδοξου ευρωπαϊκού έργου “Geological Service for Europe – GSEU”. Εκπρόσωποι από Γεωλογικές Υπηρεσίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών συμμετείχαν ενεργά, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό και τη θεμελίωση μιας μόνιμης Γεωλογικής Υπηρεσίας για την Ευρώπη. Αυτή η νέα υπηρεσία, βασισμένη σε ένα σταθερό δίκτυο ευρωπαϊκών γεωλογικών ινστιτούτων, πρόκειται να λειτουργήσει ως υποστηρικτικός μηχανισμός για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική ευημερία, αξιοποιώντας μια σύγχρονη, ψηφιακά ενοποιημένη γεωεπιστημονική υποδομή».
Τις εργασίες των δύο σημαντικών εκδηλώσεων χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσιος Γκούτης, ο οποίος τόνισε τον ενεργό ρόλο της Αρχής στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προαγωγή της γεωλογικής γνώσης και την ανοιχτή πρόσβαση σε κρίσιμα γεωχωρικά δεδομένα, ενισχύοντας παράλληλα διεθνείς συνεργασίες. Τη σημασία των Γεωπιστημών στις σύγχρονες προκλήσεις ανέδειξε το πρόσφατο συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκε μεταξύ άλλων η αξιοποίηση των σπάνιων και κρίσιμων γαιών, η μεταλλευτική δραστηριότητα και η γεωπολιτική
Διαβάστε ακόμη: