Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας την Τρίτη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια και την εξορυκτική πολιτική, με έμφαση στη Χίο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αναφερόμενος στο σχέδιο αξιοποίησης του αντιμονίου της Χίου, το οποίο έχει προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις, ο κ. Τσάφος δήλωσε: «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια σπίθα, κάτι που η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται, και έχουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάτι που αξίζει να αξιοποιηθεί». Ενώ αναγνώρισε τα ερωτήματα που γεννώνται από την τοπική κοινωνία.

Όπως τόνισε, η απάντηση σε αυτά μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της έρευνας, η φύση της οποίας είναι «να μεταφέρει τη συζήτηση από το θεωρητικό στο πρακτικό». «Η Ελλάδα είναι μια μεταλλευτική χώρα», ανέφερε. Παρόλα αυτά, «η μεταλλευτική αξιοποίηση του 2025 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ίσως ξέραμε πριν από 4 ή 5 δεκαετίες», δήλωσε.

Τι είπε ο Νίκος Τσάφος για ηλεκτρική διασύνδεση και ΑΠΕ

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο «πολίτης», ο κ. Τσάφος μίλησε και για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Ξεκαθάρισε πως «η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», επισημαίνοντας τα υψηλά κόστη και την παλαιότητα των αυτόνομων μονάδων παραγωγής στα νησιά, τις οποίες χαρακτήρισε «πανάκριβες». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση προχωρά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου, περιλαμβάνοντας και τη Χίο.

Στη συνέχεια, δήλωσε πως «αναζητούμε χρηματοδοτικούς πόρους ώστε να προχωρήσουν οι εναπομείνασες διασυνδέσεις, ανάμεσά τους και αυτή του Βορείου Αιγαίου», δίνοντας σαφές στίγμα για την πρόθεση ένταξης του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, ο κ. Τσάφος επεσήμανε τις υφιστάμενες δυσκολίες στην περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, εξαιτίας της αδυναμίας των παλαιών θερμικών μονάδων να υποστηρίξουν τη μεταβλητότητα των ΑΠΕ. «Προσπαθούμε να καταναλώσουμε ενέργεια για να κρατήσουμε το σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σημείωσε ότι «το κόστος αποθήκευσης έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια», προσφέροντας τη δυνατότητα ενίσχυσης των ΑΠΕ μέσω της συνδυαστικής τους αξιοποίησης με συστήματα αποθήκευσης.

Διαβάστε ακόμη