Η Κίνα ανέστειλε την Τετάρτη τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπανίων γαιών και άλλων αγαθών και τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, οι οποίοι στόχευαν 28 αμερικανικές οντότητες, στο πλαίσιο της «ανακωχής» του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Όπως αναφέρει το mining.com, η κίνηση αυτή ακολουθεί μια συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για προσωρινή μείωση των δασμών που είχαν επιβληθεί στα προϊόντα της κάθε χώρας — την πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη, την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «ολική επαναφορά» των διμερών σχέσεων. Οι χρηματιστηριακές αγορές και το δολάριο σημείωσαν άνοδο, καθώς οι προσδοκίες για επίλυση της κρίσης προσέφεραν ανακούφιση στους επενδυτές.

Η αναστολή των ελέγχων στις εξαγωγές τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη και θα διαρκέσει για 90 ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Η Κίνα είχε αρχικά μπλοκάρει τις εξαγωγές επτά τύπων σπανίων γαιών προς 16 αμερικανικές οντότητες στις 4 Απριλίου και στη συνέχεια πρόσθεσε άλλες 12 οντότητες στις 9 Απριλίου.

Οι εξαγωγείς σπανίων γαιών και άλλων αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για άδειες εξαγωγής στο Υπουργείο Εμπορίου εντός 90 ημερών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Υπουργείο Εμπορίου ανέστειλε επίσης την απαγόρευση εμπορίου και επενδύσεων για 17 αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Η Κίνα κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά σπάνιων γαιών

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή προηγμένων τεχνολογιών, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και στρατιωτικά συστήματα. Παρά το όνομά τους, δεν είναι τόσο σπάνιες στη φύση, αλλά είναι δύσκολο να εξορυχθούν και να διαχωριστούν λόγω της γεωλογικής τους κατανομής και της περίπλοκης διαδικασίας επεξεργασίας. Η Κίνα κατέχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά, ελέγχοντας πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής και επεξεργασίας, γεγονός που της προσδίδει στρατηγικό πλεονέκτημα σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και εμπορικές εντάσεις.

Διαβάστε ακόμη