Προβληματισμός επικρατεί στον μεταλλευτικό κλάδο σε σχέση με την πορεία των αλλαγών στο μεταλλευτικό κώδικα, δεδομένου πως το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει κάποιες συναντήσεις, ωστόσο δεν είναι σαφές πότε οι αλλαγές θα πάρουν σάρκα και οστά. Από την άλλη, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, εκτός από τα προβλήματα, που έχουν κατά καιρούς αναλυθεί, δηλαδή το ζήτημα με τους χρόνους της αδειοδοτικής διαδικασίας, ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με τα project που συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, εκτιμάται πως η Λακωνία βρίσκεται πιο μπροστά καθώς υπάρχει εγκατεστημένος επενδυτής. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης της τροποποίησης της υφιστάμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με σκοπό να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις πύκνωσης. Το επόμενο στάδιο, που τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού, είναι να εκδοθεί και να σταλεί στο υπουργείο Ενέργειας η μελέτη σκοπιμότητας που θα ανοίξει τον δρόμο της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Το άλλο μεγάλο project είναι της Χίου, όπου εκεί αναμένεται η δεύτερη φάση, που είναι των δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το θετικό σενάριο θα ήταν οι εταιρείες να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέσα στο καλοκαίρι Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε Δημόσιο Διεθνή Ανοιχτό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου, σε τμήμα έκτασης 9,02 τετραγωνικών χλμ. του ΔΜΧ στη Χίο. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού το παρών έδωσαν οι εταιρείες: Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ, ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, Geotest και Γαία Μελετών ΑΕ.

Τέλος ακόμα μια περιοχή που συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι των Κιμμερίων Ξάνθης όπου εκεί υπάρχει ένα κοίτασμα χαλκού, αλλά εντοπίστηκαν και ορισμένα ορυκτά που εντάσσονται στο πλαίσιο των κρίσιμων πρώτων υλών, όπως είναι το βολφράμιο.

Διαβάστε ακόμη