Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενδέχεται να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές κοβαλτίου όταν λήξει η ισχύουσα τετράμηνη απαγόρευση εξαγωγών, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής μιας κυβερνητικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με το Reuters, η Λ.Δ. του Κονγκό, ο μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο, επέβαλε την απαγόρευση εξαγωγών τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν οι τιμές. Το κοβάλτιο χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και κινητών τηλεφώνων.

Ο Πάτρικ Λουαμπέγια, πρόεδρος της Αρχής Ρύθμισης και Ελέγχου των Αγορών Στρατηγικών Ορυκτών Πρώτων Υλών, δήλωσε σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη ότι η χώρα θα προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμούς λόγω των υψηλών αποθεμάτων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς. Όπως ανέφερε, τα αποθέματα που έχουν πιέσει τις τιμές προς τα κάτω «δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί, αν και έχουν μειωθεί σημαντικά». Η επόμενη απόφαση της υπηρεσίας «θα συνεπάγεται αναπόφευκτα αυστηρό περιορισμό των εξαγωγών εν όλω ή εν μέρει, έως ότου επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση κοβαλτίου», δήλωσε ο Λουαμπέγια. Πρόσθεσε επίσης ότι η υπηρεσία θα διαβουλευθεί με φορείς της αγοράς τον Ιούνιο σχετικά με την απαγόρευση.

Ο Υπουργός Μεταλλείων, Κιζίτο Πακαμπόμπα, είχε δηλώσει νωρίτερα σε ομιλία του ότι η απαγόρευση εξαγωγών στο κοβάλτιο βρίσκεται υπό αναθεώρηση, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως ανέφερε στο Reuters, η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με βασικούς παράγοντες της αγοράς για τα επόμενα βήματα στην εξαγωγική της πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών εξόρυξης Glencore, ERG και CMOC. Τον Φεβρουάριο, η Λ.Δ. του Κονγκό είχε επιβάλει τετράμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές κοβαλτίου προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά του μετάλλου στην παγκόσμια αγορά. Τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι η Λ.Δ. του Κονγκό σκοπεύει να επιβάλει ποσοστώσεις εξαγωγών κοβαλτίου μετά την απαγόρευση και σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Ινδονησία, έναν ακόμη μεγάλο παραγωγό, για να διαχειριστούν την παγκόσμια προσφορά και τις τιμές.

«Κλειδί» το κοβάλτιο για τη διεθνή οικονομία

Το κοβάλτιο αποτελεί στρατηγικής σημασίας μέταλλο για τη διεθνή οικονομία, καθώς είναι βασικό συστατικό στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ηλεκτρικά οχήματα, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και αποθήκευση ενέργειας. Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για καθαρές μορφές ενέργειας και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών έχει καταστήσει το κοβάλτιο κρίσιμο για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Ταυτόχρονα, η παραγωγή του είναι συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, γεγονός που δημιουργεί γεωπολιτικές εντάσεις, ανισορροπίες στην αγορά και αυξάνει την ευαισθησία των τιμών του, με άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και στη σταθερότητα του κόστους της πράσινης τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη