Πριν λίγες μέρες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μίλησε στην εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με τίτλο «100 Χρόνια Συνεισφοράς – Ασφαλές Εφαλτήριο για το Μέλλον». Διαβάζοντας την ετήσια έκθεση του ΣΜΕ, στάθηκε ιδιαίτερα σε έναν πίνακα που απεικονίζει τις εξαγωγές των επιχειρήσεων του συνδέσμου, οι οποίες ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2022. Αυτή η εικόνα αποκαλύπτει τη σημασία του κλάδου και τονίζει το εύρος του εθνικού πλούτου, τόνισε ο κ. Τσάφος.
Νίκος Τσάφος: 3 βασικά στοιχεία της ομιλίας
Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Νίκος Τσάφος παρουσίασε μερικά στοιχεία της ομιλίας του:
- Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι βασικό συστατικό της σύγχρονης οικονομίας. Δε μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ή ψηφιακή ασφάλεια χωρίς τις ορυκτές πρώτες ύλες.
- Η Ελλάδα είναι μια χώρα βιομηχανική και μεταλλευτική. Η στήριξη του κλάδου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής μας πολιτικής.
- Η εξόρυξη μπορεί να γίνει με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με θετικό κοινωνικό πρόσημο.
Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, τόνισε ότι η Ευρώπη μπαίνει, έστω και αργά, στην κούρσα για τα στρατηγικά ορυκτά. Ο κ. Γιαζιτζόγλου αναγνώρισε πως ο εξορυκτικός κλάδος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα «δεν ήταν δημοφιλής», μέχρι πρόσφατα. Αναφερόμενος στην προ εβδομάδων εκπροσώπηση σε υψηλότατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ελληνικής κυβέρνησης στην παρουσίαση της επένδυσης της METLEN για το Γάλλιο, αναρωτήθηκε γιατί δόθηκε τέτοια βαρύτητα σε ένα ορυκτό, από το οποίο η Ευρώπη χρειάζεται 50 τόνους, δηλαδή δυο φορτηγά το χρόνο και συμπλήρωσε « όποιος όμως ελέγξει το γάλλιο, το γερμάνιο, το βολφράμιο, το σκάνδιο κλπ , θα ελέγξει το επόμενο υπερελαφρύ κράμα για την νέα αμυντική ή επιθετική τεχνολογία, το επόμενο μικροτσίπ για την τεχνητή νοημοσύνη ή την επόμενη μπαταρία αυτοκινήτου που θα φορτίζει σε πέντε λεπτά. Σήμερα οι πρώτες ύλες αποκτούν τεράστια σημασία στην καινοτομία, το τεχνολογικό μοντέλο και τη στρατηγική» είπε ο πρόεδρος του ΣΜΕ, υπογραμμίζοντας πως ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα μπορεί να παίξει «ουσιαστικό ρόλο σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».
Διαβάστε ακόμη