Μια σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χαλκού στην Ελλάδα προσφέρει η άνοδος της τιμής του μετάλλου.

Την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του χαλκού (3 month contract) στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) ξεπέρασε ακόμα και το -ψυχολογικό- φράγμα των 10.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, σκαρφαλώνοντας έως και τα 10.033,50 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε η πρόταση εξαγοράς της Anglo American από την BHP Billiton (η οποία απορρίφθηκε από τους μετόχους της πρώτης), καθώς ενισχύει τις αισιόδοξες προσδοκίες για την πορεία της τιμής του μετάλλου τα επόμενα χρόνια. Από την αρχή του έτους, ο χαλκός ενισχύεται πάνω από 13% και περίπου 50% από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματευόταν πριν την πανδημία.

Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που ήδη χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και η χρήση του αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια από τις ανάγκες που δημιουργεί η πράσινη μετάβαση. Οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών είναι θετικές, αν και κινούνται σε ένα μεγάλο εύρος. Πάντως, όσον αφορά την φετινή άνοδο, εκτιμάται ότι τροφοδοτείται περισσότερο από τις προσδοκίες παρά από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, δηλαδή την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η πορεία της τιμής του χαλκού αντανακλά σε ένα βαθμό και τις προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την πορεία της ζήτησης στην Κίνα. Οι δείκτες σχετικά με τα δύο παραπάνω μεγέθη δείχνουν, προς το παρόν, σημάδια επιβράδυνσης και όχι ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του χαλκού τα επόμενα χρόνια δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων. Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ο επικεφαλής της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα, όπως αυτό στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, τα οποία μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας σημαντικό παραγωγό χαλκού και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπαλάσκας, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας η εταιρεία υλοποιεί μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια. Η επένδυση αυτή φιλοδοξεί, με την έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου των Σκουριών, να καταστήσει την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή χαλκού και χρυσού στην Ευρώπη.

Ο κ. Μπαλάσκας σημειώνει επίσης ότι αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της τιμής του τα επόμενα χρόνια, λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφει για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης -η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων απαιτεί περίπου 4 φορές περισσότερο χαλκό από τα συμβατικά-, για την ανάπτυξη υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και πλήθος άλλων εφαρμογών, όπως οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες και η ιατρική.