Η Kazatomprom, η κορυφαία εταιρεία εξόρυξης ουρανίου στον κόσμο, προειδοποίησε πρόσφατα ότι είναι πιθανό να υπολείπεται των στόχων παραγωγής μέχρι το 2025 λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή και προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα θειικού οξέος» Το γεγονός αυτό πρόκειται να στείλει τις τιμές του ουρανίου, που βρίσκονται ήδη σε υψηλά 16 ετών, σε ένα νέο ράλι.

Το θειικό οξύ είναι κρίσιμο στη διαδικασία εξόρυξης, καθώς χρησιμοποιείται για την έκπλυση και την ανάκτηση ουρανίου από το ακατέργαστο μετάλλευμα.

Η Kazatomprom είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης ουρανίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής. Το Καζακστάν παράγει επίσης το 43% της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου, το μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς για το βαρύ μέταλλο. Η ανακοίνωση της Kazatomprom έρχεται καθώς άλλοι μεγάλοι παραγωγοί αγωνίζονται. Η Cameco με έδρα τον Καναδά έχει επισημάνει χαμηλότερη παραγωγή, ενώ η γαλλικών συμφερόντων Orano έκλεισε τη λειτουργία της στον Νίγηρα.

Βασικό υλικό της πυρηνικής ενέργειας το ουράνιο

Το ουράνιο είναι βασικό υλικό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και η ζήτηση έχει εκτοξευθεί καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Περίπου 60 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή σε 17 χώρες και άλλοι 110 βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Τα περισσότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται στην Ασία, ιδίως στην Κίνα.

Στη διάσκεψη COP28 για την κλιματική αλλαγή, περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, φέρνοντας την πυρηνική ενέργεια ξανά στο προσκήνιο ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Αυτό ώθησε τις τιμές υψηλότερα, με το ουράνιο να εκτοξεύεται σε υψηλό 16 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την UxC. Το ουράνιο διαπραγματευόταν πρόσφατα γύρω στα 106 δολάρια ανά λίβρα και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν το ράλι. Η Citibank αναμένει ότι οι τιμές του ουρανίου θα είναι κατά μέσο όρο 110 δολάρια ανά λίβρα το 2025.

«Οι κύριοι θεμελιώδεις παράγοντες της ανοδικής αγοράς ήταν το κλείσιμο των ορυχείων λόγω της πολυετούς υπερπαραγωγής και των χαμηλών τιμών», έγραψε η τράπεζα σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Γεωπολιτικές ανησυχίες για την προσφορά

Υπάρχουν επίσης πρόσθετες ανησυχίες για την προσφορά, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα ως απάντηση στην προτεινόμενη νομοθεσία των ΗΠΑ που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου, δήλωσε ο John Ciampaglia, διευθύνων σύμβουλος της Sprott Asset Management. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο, βασιζόμενη στις προσπάθειες να τιμωρηθεί η Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού σταλεί στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για υπογραφή.

Η Ρωσία είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου και ο μεγαλύτερος εμπλουτιστής, μια διαδικασία που καθιστά ευκολότερη την άντληση πυρηνικών καυσίμων από μεταλλεύματα ουρανίου.

«Αυτή η συρροή παραγόντων δημιουργεί ένα ακόμη μεγαλύτερο προβλεπόμενο έλλειμμα εφοδιασμού τα επόμενα χρόνια και πιθανές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών καυσίμων», δήλωσε ο Ciampaglia στο CNBC σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρειαστεί να διαφοροποιηθούν.

Η Γαλλία, η οποία αντλεί έως και το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια και είναι η πιο εξαρτημένη, δεν έχει λάβει νέες αποστολές ουρανίου από τον Νίγηρα μετά από ένα πραξικόπημα πέρυσι. Οι εξαγωγές ουρανίου από τον Νίγηρα, τον έβδομο μεγαλύτερο παραγωγό του μετάλλου στον κόσμο, έχουν ουσιαστικά σταματήσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

«Εάν η κατάσταση δεν επιλυθεί, η Γαλλία θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού», πρόσθεσε ο Ciampaglia. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδια στους ισχυρούς πυρήνες ουρανίου Καζακστάν, Μογγολία και Ουζμπεκιστάν σε αναζήτηση νέων συνεργασιών προμήθειας.