«Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας. «Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές», τονίζει.
«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», αναφέρει. Σημειώνει δε πως «η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών». «Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, μέσω βίντεο που ανήρτησε η ελληνική κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας. Η συνολική έκταση των δύο νέων θαλάσσιων πάρκων είναι 27.500 km2, ενώ απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα.
«Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα. Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία. Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, στο βίντεο στο οποίο μιλά στα αγγλικά.
Διαβάστε ακόμη