Σε μια τοποθέτηση που αποτύπωσε με σαφήνεια την αλλαγή παραδείγματος στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, μιλώντας στο 8th InvestGR Forum, έδωσε το στίγμα των επόμενων βημάτων για τη λειτουργία της αγοράς, τη μείωση των απωλειών, την αποθήκευση ενέργειας και κυρίως τη ριζική αναδιάρθρωση της πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο. Μιλώντας στο πλαίσιο του πάνελ των Energy Fellows, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει πλέον περάσει σε νέα φάση, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν βασικό κορμό του ενεργειακού μείγματος και η πρόκληση έγκειται πλέον στην αποτελεσματική διαχείριση του συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, από τον Μάρτιο, οπότε και άλλαξε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, η πολιτική ηγεσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις πιο δομικές προκλήσεις της αγοράς: Τις τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες, τις ρευματοκλοπές, τα προβλήματα πρόσβασης στο δίκτυο, τη λειτουργία της αγοράς προμήθειας, αλλά και την ενσωμάτωση της αποθήκευσης. Όπως τόνισε, οι αρμόδιες αρχές έχουν αξιοποιήσει τους προηγούμενους μήνες για να ωριμάσουν λύσεις σε όλα τα παραπάνω, ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε τη χαρακτηριστική φράση «έχουμε αλλάξει πίστα», εξηγώντας ότι πριν από 5-6 χρόνια η Ελλάδα εισήγαγε περίπου το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας, ενώ πλέον έχει περάσει σε εξαγωγές και φιγουράρει ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού. «Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό τόσο σε ήλιο όσο και σε άνεμο, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται», σημείωσε. Ωστόσο, όπως επισήμανε, το σύστημα που είχε σχεδιαστεί για μερίδιο ΑΠΕ στο 5%-10% δεν μπορεί να ανταποκριθεί όταν η συμμετοχή φτάνει πλέον το 45%-50%.

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για σύνδεση στο δίκτυο ξεπερνά τις δυνατότητές μας», είπε χαρακτηριστικά. «Ακούμε προτάσεις από την αγορά, αλλά όταν είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε με όλα τα σενάρια». Ανέφερε ότι πολλές φορές ακόμη και οι ίδιοι συνομιλητές υποστηρίζουν κάτι τη μία ημέρα και το αντίθετό του την επόμενη, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη για ξεκάθαρους κανόνες και ισορροπίες. Αναφορικά με τις απώλειες στο δίκτυο, ο κ. Τσάφος επισήμανε ότι σημειώθηκε τεράστια αύξηση κυρίως στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με επιβάρυνση τόσο στο σύστημα όσο και στους καταναλωτές. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το κόστος αυτό να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και τόνισε πως στόχος είναι η μείωση των απωλειών με τρόπο τεχνικά εφικτό, δίκαιο και ρεαλιστικό.

Για την αποθήκευση ενέργειας, ο Υφυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω διαγωνισμών και τη χορήγηση επιδοτήσεων, αλλά υπογράμμισε πως «τα αιτήματα της αγοράς δεν ταυτίζονται πάντα με τις ανάγκες της χώρας». Σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση για την καταλληλότερη λύση, η οποία θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η εικόνα που παρουσίασε ο Νίκος Τσάφος αποτυπώνει ένα ενεργειακό σύστημα σε μετάβαση – από την περίοδο της εισαγόμενης εξάρτησης και των στρεβλώσεων, σε ένα νέο περιβάλλον υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ, ανταγωνισμού και επενδύσεων. Οι τελικές ρυθμίσεις, όπως προανήγγειλε, θα παρουσιαστούν με πληρότητα και συνέπεια στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη