«Εμείς ήμασταν εκείνοι που την τελευταία διετία προκηρύξαμε τα οικόπεδα εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο όριο της μέσης γραμμής, μετά μάλιστα από πρόταση οικονομικών κολοσσών, όπως είναι η αμερικανική Chevron», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μάριου Σαλμά σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Από μια πρώτη ανάγνωση, τη μέση γραμμή φαίνεται πως σέβεται και η ίδια η Λιβύη, η οποία στη δική της συμφωνία εκμετάλλευσης, δεν υπερέβη, δεν φαίνεται να υπερβαίνει τη μέση γραμμή, όπως την αντιλαμβανόμαστε κι εμείς». Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε, επίσης, πως το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει στη Λιβύη για να διεξάγει συνομιλίες για τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι άκυρο και ανυπόστατο επειδή δεν υπεγράφη από τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης. Η Βουλή της ανατολικής Λιβύης, έπραξε το ορθό αφιστάμενη από την κύρωση, επειδή ήταν άκυρο και ανυπόστατο. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του ότι προήλθε από την κυβέρνηση της οποίας η εντολή είχε εκπνεύσει, πρωτίστως διότι δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο διεθνές δίκαιο». Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές από την πλευρά της Βεγγάζης αυτές τις ημέρες προμήνυαν σε λιβυκά ΜΜΕ πως εντός της εβδομάδας έρχεται ομόφωνη επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε: «Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν αντικείμενες ακτές, έτσι ώστε να μπορούν να χαράξουν θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Κατά τούτο δεν υφίσταται καμία απολύτως επίδραση, όσοι και να το υπογράψουν, όσοι και να το κυρώσουν, διότι το μνημόνιο αυτό είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο κατά την ουσία του». «Εμείς κύριε βουλευτά, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα ασκούμε στο πεδίο. Δεν τα ασκούμε ούτε με ρητορεία ούτε με αοριστολογίες», τόνισε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη