Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, βρέθηκε την Τρίτη στη Βαρσοβία για το άτυπο συμβούλιο υπουργών ενέργειας της ΕΕ. Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ανέφερε τα βασικά σημεία που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τα σημεία που ανέδειξε ο ίδιος στο συμβούλιο, σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν κατά κύριο λόγο γύρω από τη ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Οι θέσεις που προώθησε ο κ. Τσάφος στη Βαρσοβία

Ακολουθεί η ανάρτηση που έκανε ο κ. Τσάφος στο LinkedIn:

«Σήμερα βρέθηκα στη Βαρσοβία για ένα άτυπο συμβούλιο υπουργών ενέργειας. Ξεκίνησα την ημέρα προεδρεύοντας ενός πρωινού με 15 χώρες (Friends of Renewables) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συζήτηση ξεκίνησε με το μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων για την ασφάλεια στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς οι χώρες μας συνεχίζουν να μετασχηματίζουν τα συστήματά τους.

Στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Μολδαβίας ανέδειξα τον ρόλο που παίζει η χώρα μας στην ΝΑ Ευρώπη – ως εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, που παρέχει ευστάθεια στην περιοχή, και ως πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο. Τόνισα επίσης την ανάγκη για μια εξορθολογισμένη τιμολογιακή πολιτική στα δίκτυα ώστε το αέριο που φτάνει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία να είναι ανταγωνιστικό.

Σε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Γαλλίας Marc Ferracci μιλήσαμε για την ανάγκη να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που βασίζεται στην τεχνολογική ουδετερότητα και στις συνέργειες μεταξύ χωρών. Αναπτύξαμε επίσης κάποιες από τις ιδέες που έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε δίκτυα το όφελος των οποίων ξεπερνά δύο χώρες.

Στην απογευματινή συζήτηση, παρουσίασα τις προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια. Στην ηλεκτρική ενέργεια μίλησα, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη να έχουμε καλύτερο μακροχρόνιο σχεδιασμό με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες και τους εθνικούς πόρους των διαφόρων κρατών, καθώς την ανάγκη να αποκτήσουμε ένα σύστημα τιμολόγησης πιο προσαρμοσμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες πια κυριαρχούν στο μείγμα. Στο φυσικό αέριο, μίλησα για την ανάγκη να στηρίξουμε μακροχρόνια συμβόλαια, να έχουμε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο τιμολογείται το φυσικό αέριο που εισάγει η Ευρώπη, και να επενδύσουμε στρατηγικά σε υποδομές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε ως Ευρώπη σε καλές τιμές».

Διαβάστε ακόμη