«Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε ότι δεν έχουμε πάει μπροστά στον τομέα ενέργειας. Όσο λύνουμε προβλήματα, δημιουργούνται νέα, γιατί υπάρχει ένα νέο σύστημα στο οποίο πάμε», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μίλτου Ζαμπάρα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.

Η ερώτηση του κ. Ζαμπάρα αφορούσε σε μελέτη της Grant Thornton, η οποία, όπως ανέφερε, δείχνει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις χειραγώγησης της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και υπερδήλωσης φορτίου από εταιρείες ενέργειας που «φουσκώνουν» τεχνητά τις τιμές. Ο κ. Ζαμπάρας ζήτησε την άποψη του ΥΠΕΝ για την έκθεση, ενώ ρώτησε ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να μειωθεί το αυξανόμενο κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και αν θα υπάρξουν μέτρα ελέγχου των τιμών, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών. Ο Νίκος Τσάφος απάντησε πως «η δικιά μας θέση είναι ξεκάθαρη: η επίβλεψη των αγορών είναι μια συνεχής προσπάθεια», ενώ πρόσθεσε: «Η ΡΑΑΕΥ έχει δει τη μελέτη της Grant Thornton, έχει μια διαφορετική ανάγνωση. Υπάρχει κάποια αστοχία στη δήλωση του φορτίου. Τον Δεκέμβριο υπήρχε υποδήλωση του φορτίου. Οπότε αυτό που λέτε, ότι συνέχεια οι εταιρείες κάνουν υπερδήλωση φορτίου για να ανεβάσουν την τιμή, τότε, τον Δεκέμβριο γιατί είχαμε υποδήλωση;».

«Χαρακτηρίζετε τις τιμές στην Ελλάδα ως μια ελληνική ιδιαιτερότητα και ότι δεν γίνεται αλλού στην Ευρώπη. Νομίζω έχει μια αξία να δούμε αν αυτό ισχύει, γιατί τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν ισχύει. Όταν βλέπουμε ότι η υψηλή τιμή στην Ελλάδα είναι ίδια με την υψηλή τιμή στις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, και ότι όλες οι χώρες έχουν πάνω-κάτω την ίδια τιμή, μιλάμε για ένα περιφερειακό πρόβλημα και ευρωπαϊκό πρόβλημα, που εμείς ως κυβέρνηση το έχουμε ανεβάσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα», δήλωσε ο κ. Τσάφος.

Ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Το 2019 είχαμε την υψηλότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη, την υψηλότερη. Περιέργως, είχαμε μια χρεοκοπημένη ΔΕΗ, με ζημιές κοντά στο 1 δισ. Είχαμε πανάκριβη τιμή και χρεοκοπημένη ΔΕΗ, που δεν μπορούσε να κάνει επενδύσεις. Είχε μειωθεί η εγχώρια παραγωγή και είχαμε εισαγωγές 18% της κατανάλωσης. Και παράλληλα υπήρχε μια απίστευτη στασιμότητα, ειδικά στα φωτοβολταϊκά, στις εγκαταστάσεις νέων ΑΠΕ. Το 2024 πήγαμε από την πιο ακριβή τιμή στην Ευρώπη, στην έβδομη πιο ακριβή χονδρική, το οποίο δεν είναι καλό νούμερο, είναι χάλια νούμερο, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Γίναμε εξαγωγέας ενέργειας. Η δυναμική μας στις ΑΠΕ μας έχει φέρει στην έβδομη θέση παγκοσμίως, και με μια εύρωστη ΔΕΗ που κάνει δισεκατομμύρια επενδύσεων».

Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, ανέφερε ο κ. Τσάφος

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Νίκος Τσάφος δήλωσε: «Η τιμή όταν συγκρίνεται το 2024 με το 2019 προφανώς δεν είναι η ίδια, γιατί έγιναν κάποια πράγματα στο ενδιάμεσο…Προφανώς δεν μπορείς να συγκρίνεις τις δύο εποχές. Εμείς δεν βλέπουμε ποια είναι η απόλυτη τιμή, αλλά ποια είναι η τιμή και σε περιφερειακές χώρες. Είμαστε κάτω από χώρες που ήταν πιο ακριβές από εμάς. Ο πρωθυπουργός έχει κάνει παρεμβάσεις στην Κομισιόν. Έχουμε πάρει προτάσεις μας και τις έχουμε δει να μπαίνουν σε σχέδια της Κομισιόν. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε ότι δεν έχουμε πάει μπροστά στον τομέα ενέργειας. Όσο λύνουμε προβλήματα, δημιουργούνται νέα, γιατί υπάρχει νέο σύστημα στο οποίο πάμε».

Διαβάστε ακόμη