Στόχος μας είναι η ασφάλεια δικαίου και η αποκατάσταση της ασφάλειας για τα όρια οικισμών, υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο τίθενται νέοι κανόνες για την οριοθέτηση των οικισμών.

Το Προεδρικό Διάταγμα, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα αποκαταστήσει την ασφάλεια και θα βάλει σε τάξη το χώρο για μια σειρά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και 100 χρόνια. Ο κ. Ταγαράς ξεκαθάρισε πως ό,τι ίσχυε για τους όρους δόμησης μέχρι την έκδοση του ΠΔ, θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα νέα όρια των οικισμών, δηλαδή μέχρι την έκδοση των 245 τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και «σε καμία περίπτωση δεν θίγονται αρτιότητες που υφίσταντο μέχρι χθες». Επεσήμανε δε, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται λύση για τους ιδιοκτήτες στην περιοικιστική ζώνη, τη Ζώνη Γ, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα κριτήρια που έθεσε το ΣτΕ.

Επίκαιρη ερώτηση απηύθυνε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, που κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο «προκειμένου να μην απαξιωθεί η περιουσία των ιδιοκτητών οικοπέδων τα οποία εν μία νυκτί έχασαν την οικοδομησιμότητά τους ως απόρροια του ΠΔ 194/2025». Επίσης, αν το υπουργείο θα προχωρήσει, έστω και τώρα, σε ουσιαστικό και ολοκληρωμένο διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, για ένα πλαίσιο οριοθέτησης των οικισμών ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αυτοδιοικητικά συμμετοχικό.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι το ΠΔ αφορά μεθοδολογία, προδιαγραφές για το πώς πρέπει να επαναοριοθετηθούν ή επανεγκριθούν όρια οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους. «Δεν γίνονται οριοθετήσεις από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά γράφει τα κριτήρια και τη μεθοδολογία, υπό τα οποία θα οριοθετηθούν οι οικισμοί, δια μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια δικαίου στα όρια των οικισμών χωρίς σχέδιο πόλης κάτω από 2.000 κατοίκους», είπε ο κ. Ταγαράς και αναφέρθηκε στο πώς και το γιατί εκδόθηκε το ΠΔ. Είπε δηλαδή ότι με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, κρίθηκε ότι οι νομάρχες ήταν αναρμόδιοι να οριοθετήσουν οικισμούς. Ως συνέχεια της αναρμοδιότητας, υπήρξε ακυρότητα ορίων οικισμών που είχαν ορισθεί με αποφάσεις νομαρχών. Για παράδειγμα, στο Ρέθυμνο υπάρχουν 79 οικισμοί που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ και δεν υφίστανται σήμερα όρια. Το ΣτΕ έχει ακυρώσει και 67 οικισμούς στο Πήλιο, που σήμερα είναι επίσης χωρίς όρια, δηλαδή βρίσκονται «στον αέρα» και με πρόβλημα έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το ΣτΕ έχει αναδείξει επίσης την απαίτηση τέτοιοι σχεδιασμοί να γίνονται μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

«Εμείς γνωρίζοντας την εκκρεμότητα και την ανασφάλεια δικαίου, ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους οικισμούς αυτούς. Πράγματι, υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν χωριά, μικροί οικισμοί και άλλοι, που οφείλουμε να τους προστατεύσουμε με ασφάλεια δικαίου, για να μην κινδυνεύουν οποιαδήποτε στιγμή να ακυρωθούν. Στη λογική λοιπόν αυτή, το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται στη μεθοδολογία οριοθέτησης», είπε ο κ. Ταγαράς.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που διατυπώνονται για ενδεχόμενες δραματικές αλλαγές στις αρτιότητες. «Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά, όσοι είναι μέσα στον οικισμό σήμερα και όσα οικόπεδα, μετά την επαναοριοθέτηση, θα είναι μέσα στον οικισμό, ανεξαρτήτως Ζώνης, όσα οικόπεδα είναι άρτια σήμερα μέσα στον οικισμό, και αύριο θα είναι μέσα στα όρια του οικισμού, ανεξαρτήτως Ζώνης, εντός οικισμού, ό,τι αρτιότητες υφίστανται σήμερα, ισχύουν απολύτως και για τα πάντα, και αύριο. Άρα, δεν αλλάζει η αρτιότητα, δεν αυξάνουμε την αρτιότητα, γιατί αν βάζαμε πάνω από δύο στρέμματα, προφανώς, κανένα δεν θα χτιζόταν. Ξαναλέω, ό,τι χτίζει σήμερα, με τους όρους δόμησης, για οικόπεδα που είναι μέσα στον οικισμό, και θα είναι μέσα στον οικισμό που θα επαναοριοθετηθεί, οι ίδιοι όροι δόμησης, οι ίδιες αρτιότητες παραμένουν», είπε ο κ. Ταγαράς και διευκρίνισε ότι «μέχρι να εγκριθούν, να επαναοριοθετηθούν οι οικισμοί, είτε διαμέσω των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων είτε αυτοτελώς με ΠΔ, θα εκδίδονται άδειες ως εκδίδονταν μέχρι σήμερα, με τους όρους δόμησης που υφίστανται».

Τι δήλωσε ο κ. Ταγαράς για τη «Ζώνη Γ»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνώρισε ωστόσο ότι «υφίσταται ένα θέμα αποκλειστικά και μόνο στη Ζώνη Γ»: «Εμείς προτείναμε τέσσερις Ζώνες: Α-Β-Β1-Γ. Η Γ Ζώνη ήταν τα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο του οικισμού οικόπεδα. Εκεί, το ΣτΕ, επικαλούμενο την αναρμοδιότητα των νομαρχών που οριοθέτησαν, αλλά και το ότι οι οριοθετήσεις αυτές έγιναν χωρίς κριτήρια, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, μας είπε ότι η Ζώνη Γ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην επαναοριοθέτηση. Άρα προκύπτει ένα θέμα ως προς τη Ζώνη αυτή. Υπήρχαν και νομάρχες που δεν ξεχείλωσαν τα όρια, που ήταν πιο προσεκτικοί. Εκεί μπορεί να μην υπάρχει καν Ζώνη Γ, άρα δεν επηρεάζονται. Όπου όμως υπάρχουν ξεχειλωμένα όρια για τα οποία δεν υπάρχει τεκμηρίωση και επιστημονική απάντηση για την επαναριοθέτηση, γι΄ αυτές τις Ζώνες σε αυτές τις περιοχές, είπε το ΣτΕ, ότι δεν μπορούν να μπουν στην επαναοριοθέτηση. Δεν αναφέρομαι σε επεκτάσεις οικισμών. Υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιος θέλει να επεκτείνει τα όρια του οικισμού, μπορεί να το κάνει, αρκεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις και να υπάρχει τεκμηρίωση. Αυτό θα γίνει όμως με πολεοδόμηση».

«Για όποια οικόπεδα τα οποία είναι σήμερα άρτια και οικοδομήσιμα, λέω για τη Ζώνη Γ, επεξεργαζόμαστε επιστημονικά και τεκμηριωμένα, αυτή την περιοικιστική Ζώνη. Υπάρχουν εργαλεία πολεοδομικά και πάντα βέβαια σύμφωνα με το ΣτΕ», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τόνισε: «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ούτε τα χωριά μας να ερημώσουν. Αντίθετα, θέλουμε να παραμείνουν και να ενισχυθούν, αλλά αποκαθιστώντας ό,τι έχει γίνει, με ασφάλεια».

Ο κ. Ταγαράς είπε ότι για τη Ζώνη που μπορεί να προκύψει αδυναμία τεκμηρίωσης για την ένταξη στα νέα όρια οικισμών, η κυβέρνηση αναζητά νομοθετική λύση που θα δίνει διέξοδο και «δεν θα είναι όπως η εκτός σχεδίου αλλά δεν θα είναι όπως και η εντός οικισμού. Είναι μια ενδιάμεση Ζώνη, που επεξεργαζόμαστε και προβληματιζόμαστε, θα είναι όμως συμβατή και σύμφωνη και με το ΣτΕ».

Σημείωσε επίσης ότι «κανονικά θα συνεχίσουν να εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες στα οικόπεδα που χτίζουν και σήμερα και βρίσκονται σε οικισμούς που θα επαναοριοθετηθούν, μέχρι να εγκριθεί ο νέος οικισμός με το νέο Προεδρικό Διάταγμα» και ότι ενόψει των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, δια των οποίων θα γίνει η επαναοριοθέτηση των οικισμών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο για διαβούλευση για να ακουστούν όλοι, για τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. «Δεν πάμε να οριοθετήσουμε από δω για το κάθε χωριό, που έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά δίνουμε κίνητρα, κριτήρια και προδιαγραφές, κάθε τόπος με τα χαρακτηριστικά του, μέσα από κανόνες, να τα αναδείξει και όλα αυτά να τα σχεδιάσουμε στο τέλος με ασφάλεια», είπε ο κ. Ταγαράς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης μίλησε για «ξαφνικό θάνατο» σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων που «ανέτρεψε συνθήκες που ίσχυαν επί δεκαετίες, δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό ζήτημα». Αναφέρθηκε στις «αναταράξεις που έχουν δημιουργηθεί στις Πολεοδομίες, με το πάγωμα όλων των διαδικασιών, στο ότι οι χιλιάδες ιδιοκτήτες πλήρωναν μέχρι τώρα ΕΝΦΙΑ για άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και επεσήμανε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να βρεθεί μια τεχνική και άρτια λύση. Γι’ αυτό και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων, καθώς και να γίνει έστω και τώρα ουσιαστικός και ολοκληρωμένος διάλογος της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να καταρτιστεί ένα πλαίσιο οριοθέτησης των οικισμών, ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αυτοδιοικητικά συμμετοχικό». Ο κ. Μαμουλάκης είπε ότι το 80% μικρών ιδιοκτησιών, βάσει των εκτιμήσεων του ΤΕΕ, θα μείνουν εκτός των προδιαγραφών του ΠΔ. «Είναι δύσκολο να αποκλίνει ένας μελετητής όταν έχει μπροστά του το ΠΔ που είναι Ευαγγέλιο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τι θα συμβεί, μέχρι τα οριστικά όρια των οικισμών. «Εσείς είπατε σήμερα ότι δίνετε το δικαίωμα στις Πολεοδομίες να προχωρούν κανονικά. Άραγε θα καταθέσετε ερμηνευτική εγκύκλιο; Εκεί έξω έχει παγώσει η αγορά. Υπάρχει κίνδυνος να παγώσει τελείως η κατασκευαστική αγορά», είπε ο κ. Μαμουλάκης και ζήτησε την «άμεση αναστολή της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 194/2025 με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει την περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκων».

Διαβάστε ακόμη