Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν διογκωθεί με ταχείς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, αλλά δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης έχει γίνει στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι τιμές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη θέση τους προς το παρόν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Ενώ τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά περίπου 235 εκατ. βαρέλια τους πέντε μήνες έως το τέλος Ιουνίου, μόλις το 10% αυτών ήταν στον OECD , την περιοχή που είναι «κρίσιμη για τη διαμόρφωση των τιμών», ανέφεραν αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Martijn Rats, σε σημείωμα της 15ης Ιουλίου, το οποίο έθετε το ερώτημα «Είναι η αγορά πετρελαίου πραγματικά σφιχτή;». Ή όχι;”
Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έχει κερδίσει έδαφος μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, μετά την άνοδο του Μαΐου και του Ιουνίου, παρά την επιβάρυνση από τον εμπορικό πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη σημαντική αποκλιμάκωση των περιορισμών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+. Παρόλο που υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες για παγκόσμιο πλεόνασμα τα επόμενα τρίμηνα, η βραχυπρόθεσμη διάρθρωση του αργού – με τις άμεσες τιμές να είναι υψηλότερες από τις πιο μακροπρόθεσμες – υποδηλώνει την τρέχουσα στενότητα της αγοράς.
«Αυτό που γεφυρώνει αυτή τη φαινομενική αντίφαση είναι η άνιση περιφερειακή κατανομή της παγκόσμιας αύξησης των αποθεμάτων», ανέφεραν οι αναλυτές, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters. «Οι περισσότερες από τις αυξήσεις αποθεμάτων έλαβαν χώρα σε τοποθεσίες που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές, ενώ τα αποθέματα στα βασικά κέντρα τιμολόγησης παρέμειναν ασυνήθιστα σφιχτά – οι αυξήσεις έγιναν στον Ειρηνικό, αλλά το Brent τιμολογείται στον Ατλαντικό».
Η Morgan Stanley προειδοποίησε ότι μόλις τελειώσει η περίοδος αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης, θα εμφανιστεί και πάλι ένα σημαντικό πλεόνασμα στον ορίζοντα, αν και η τράπεζα ανέμενε ότι μόνο ένα «μέτριο ποσοστό» θα εμφανιζόταν στα αποθέματα του OECD. Αυτά θεωρούνταν ότι θα αυξάνονταν όχι περισσότερο από 165 εκατομμύρια βαρέλια σε διάστημα 12 μηνών, επιστρέφοντας τα αποθέματα στα επίπεδα του 2017, όταν το Brent κυμαινόταν γύρω στα 65 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι προβλέψεις για την τιμή του Brent διατηρήθηκαν στα 65 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο και στα 60 δολάρια για καθένα από τα τέσσερα τρίμηνα του 2026. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαμορφώθηκαν τελευταία στα 68,96 δολάρια.
Από τις αυξήσεις αποθεμάτων που καταμετρήθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι χώρες εκτός του OECD πρόσθεσαν περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια, με την Κίνα και μόνο να αντιπροσωπεύει τα 48 εκατομμύρια βαρέλια αυτού του αριθμού, ανέφερε η Morgan Stanley. Αλλού, ο όγκος του λεγόμενου πετρελαίου στο νερό αυξήθηκε επίσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 106 εκατομμύρια βαρέλια.
Διαβάστε ακόμη