Οι συνομιλίες μεταξύ του Βελιγραδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβολή των κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS για πέμπτη φορά έχουν αμαυρωθεί από δυσκολίες, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, μεταδίδει το Reuters.

Η NIS έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής μια τέταρτη αναστολή, η οποία πρόκειται να λήξει στις 29 Ιουλίου, θέτοντας τη Σερβία σε επισφαλή θέση καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει την ενεργειακή της ασφάλεια έναντι των γεωπολιτικών πιέσεων.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι αρκετά δύσκολες, επειδή βρισκόμαστε σε μια αξιοζήλευτη κατάσταση μεταξύ δύο μεγάλων δυνάμεων, της Ρωσίας και της Αμερικής», δήλωσε η Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση RTS της Σερβίας.

Η NIS, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στις ρωσικές Gazprom Neft και Gazprom, λειτουργεί το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της Σερβίας που καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της, και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της με αργό πετρέλαιο. Η εγκατάσταση έχει ετήσια δυναμικότητα 4,8 εκατομμυρίων τόνων.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε αρχικά κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας στις 10 Ιανουαρίου και έδωσε στη Gazprom Neft 45 ημέρες για να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία της NIS.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των συνομιλιών.

«Θα προσπαθήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να συνεχίσουμε τον διάλογο και με τις δύο πλευρές … για να προστατεύσουμε τη θέση μας», δήλωσε.

Στις 26 Φεβρουαρίου, η Gazprom Neft μεταβίβασε ποσοστό περίπου 5,15% της NIS στην Gazprom σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις κυρώσεις.

Η Gazprom Neft κατέχει τώρα το 44,85% της NIS, ενώ η Gazprom έχει το 11,3%. Η σερβική κυβέρνηση κατέχει το 29,87%, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν σε μικρομετόχους.

Η NIS εισάγει περίπου το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο μέσω του διαχειριστή του αγωγού Janaf της Κροατίας. Το υπόλοιπο καλύπτεται από τη δική της παραγωγή αργού πετρελαίου στη Σερβία.

Διαβάστε ακόμη