Το πετρέλαιο σημείωσε ελάχιστες μεταβολές την Τρίτη, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τον αντίκτυπο στην προσφορά από μια πιθανή διακοπή των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την ισχυρή φυσική ζήτηση του πρώτου μήνα στην Ασία και τις επιφυλακτικές προοπτικές για τη μακροοικονομία της Κίνας.

Πετρέλαιο μπρεντ και WTI

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχωρούσαν κατά 6 σεντς στα 65,48 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 1 σεντ στα 62,7 δολάρια.

Οι συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα «οδηγούσαν πουθενά» εάν η Ουάσινγκτον επέμενε να μειώσει η Τεχεράνη εντελώς τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτραβάντσι, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν αφού ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ επανέλαβε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει οποιαδήποτε νέα συμφωνία να περιλαμβάνει σύμφωνο για την αποχή από τον εμπλουτισμό, πρόδρομο για την ανάπτυξη πυρηνικών βομβών.

Μια συμφωνία θα άνοιγε το δρόμο για την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων και θα επέτρεπε στο Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια έως 400.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσε ο αναλυτής της StoneX Alex Hodes.

Οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από τις προσδοκίες για βραχυπρόθεσμη σταθερή φυσική ζήτηση, εν μέσω υγιών περιθωρίων διύλισης στην Ασία.

«Ο ασιατικός αγοραστικός κύκλος ξεκίνησε πολύ ήπια, αλλά τα ισχυρά περιθώρια και το τέλος της συντήρησης θα πρέπει να αποδειχθούν ακόμη υποστηρικτικά», δήλωσε ο αναλυτής της Sparta Commodities, Neil Crosby.

Τα σύνθετα περιθώρια διύλισης της Σιγκαπούρης, ένας περιφερειακός καμπανάς, κυμάνθηκαν σε πάνω από 6 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο για τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG, από 4,4 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η υποβάθμιση του αμερικανικού δημοσίου από τον οίκο Moody’s μείωσε τις οικονομικές προοπτικές για τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, καθηλώνοντας τις τιμές του πετρελαίου.

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα, επικαλούμενος ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος των 36 τρισ. δολαρίων.

Περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου άσκησαν τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, με τους αναλυτές να αναμένουν επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων.

Σε σημείωμα πελάτη, οι αναλυτές της BMI προέβλεψαν μείωση κατά 0,3% σε ετήσια βάση στην κατανάλωση του 2025, που πλήττεται από την επιβράδυνση σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων πετρελαίου.

«Ακόμη και αν η Κίνα υιοθετήσει μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου», προσθέτουν.

Διαβάστε ακόμη