Το πετρέλαιο υποχώρησε τη Δευτέρα, επιβαρυνόμενες από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s και τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων της Κίνας.
Πετρέλαιο μπρεντ και WTI
Όπως αναφέρει το Reuters, τα προθεσμιακά συμβόλαια για το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησαν κατά 35 σεντς ή 0,5% στα 65,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 26 σεντς ή 0,4% στα 62,23 δολάρια το βαρέλι. Το εμπρόσθιο συμβόλαιο του Ιουνίου WTI λήγει την Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουλίου υποχώρησε κατά 31 σεντς ή 0,5% στα 61,66 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο άνω του 1% την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και καταναλωτές πετρελαίου, συμφώνησαν σε 90ήμερη παύση του εμπορικού τους πολέμου με σημαντικά χαμηλότερους εισαγωγικούς δασμούς.
Η υποβάθμιση της Moody’s εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και τα στοιχεία της Κίνας υποδεικνύουν έναν δύσβατο δρόμο για οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova.
Η υποβάθμιση της Moody’s μπορεί να μην επηρεάσει άμεσα τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά δημιουργεί πιο νηφάλιο κλίμα στην αγορά, είπε.
Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου λόγω του αυξανόμενου σωρού χρέους της χώρας ύψους 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει τους φόρους.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, αν και εξακολουθούσε να τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Ενώ το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για την ανάκληση των περισσότερων δασμών που επιβάλλουν ο ένας στα προϊόντα του άλλου, η βραχυπρόθεσμη εκεχειρία και η απρόβλεπτη προσέγγιση του Τραμπ εξακολουθούν να ρίχνουν σκιά πάνω από την οικονομία της Κίνας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές και η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δασμούς 30% επιπλέον των υφιστάμενων δασμών.
Εν τω μεταξύ, η έκβαση των συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά παραμένει αβέβαιη, περιορίζοντας τις απώλειες στις τιμές του πετρελαίου.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε την Κυριακή ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία για μη εμπλουτισμό ουρανίου, ένα σχόλιο που προκάλεσε γρήγορα επικρίσεις από την Τεχεράνη.
«Υπήρχαν πολλές ελπίδες που είχαν ενσωματωθεί σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς IG Tony Sycamore.
«Ρεαλιστικά, το Ιράν ήταν απίθανο να συμφωνήσει ποτέ πρόθυμα να εγκαταλείψει ειρηνικά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του, τις οποίες ανέκαθεν υποστήριζε ως μη διαπραγματεύσιμες. Πόσο μάλλον μετά την κατάρρευση των πληρεξουσίων του, οι οποίοι λειτούργησαν στο παρελθόν ως ρυθμιστής μεταξύ του ίδιου και του Ισραήλ», είπε, αναφερόμενος στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι.
Στην Ευρώπη, οι εντάσεις μεταξύ της Εσθονίας και της Ρωσίας αυξήθηκαν μετά την κράτηση από τη Μόσχα ενός πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων την Κυριακή μετά τον απόπλου του από εσθονικό λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας.
Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί μείωσαν τον αριθμό των εν λειτουργία πετρελαιοπηγών κατά 1 σε 473 την περασμένη εβδομάδα, τον χαμηλότερο από τον Ιανουάριο, ανέφερε η Baker Hughes σε εβδομαδιαία έκθεση, καθώς συνέχισαν να εστιάζουν στις περικοπές δαπανών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ φέτος.
Διαβάστε ακόμη