Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ ξεκίνησαν με προσοχή την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου τον Απρίλιο, πριν από την προγραμματισμένη απότομη αύξηση της παραγωγής τους στους επόμενους μήνες, μεταδίδει το Bloomberg. Οι οκτώ χώρες που είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν την προσφορά πρόσθεσαν συλλογικά μόλις 25.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τα προγραμματισμένα 138.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του καρτέλ.
Ο Απρίλιος σηματοδότησε την έναρξη της πολυκαθυστερημένης διαδικασίας του συνασπισμού για επανεκκίνηση της προσφοράς που είχε διακοπεί από το 2022. Αν και ο ηγέτης του ομίλου, η Σαουδική Αραβία, αύξησε την παραγωγή σύμφωνα με τη συμφωνία, η παραγωγή μειώθηκε σε άλλες χώρες που είχαν δεσμευθεί να περιορίσουν την παραγωγή ως αντιστάθμιση προηγούμενης υπερπαραγωγής, όπως το Καζακστάν και το Ιράκ.
Η τήρηση των ποσοστώσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους Σαουδάραβες, και η δυσαρέσκειά τους για την αθέτηση των συμφωνιών φαίνεται να οδήγησε στις πρόσφατες αποφάσεις για τριπλάσια αύξηση της προσφοράς τον Μάιο και τον Ιούνιο από την αρχικά προγραμματισμένη. Το Ριάντ έχει προειδοποιήσει και για περαιτέρω αυξήσεις στους επόμενους μήνες. Οι ανακοινωμένες αυξήσεις, οι οποίες συνέπεσαν με τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συνέβαλαν στη δραστική πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. Τα συμβόλαια Brent κατέρρευσαν σε τετραετές χαμηλό κάτω από τα \$60 το βαρέλι τον περασμένο μήνα, αλλά έχουν ανακάμψει στα περίπου \$66 στο Λονδίνο την Τετάρτη καθώς οι εμπορικές εντάσεις υποχώρησαν.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΠΕΚ
Βάσει των στοιχείων της Γραμματείας του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, η προσπάθεια του Ριάντ για συμμόρφωση φαίνεται να αποδίδει δειλά αποτελέσματα. Το Ιράκ παρήγαγε κατά μέσο όρο 3,964 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, εφαρμόζοντας εν μέρει τις λεγόμενες περικοπές αποζημίωσης που είχε υποσχεθεί λόγω προηγούμενων παραβιάσεων ποσοστώσεων. Ακόμα και ο μεγαλύτερος παραβάτης, το Καζακστάν, μείωσε την παραγωγή του κατά 41.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά με 1,823 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εξακολουθούσε να υπερβαίνει το όριό του κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως. Οι διεθνείς εταίροι του, όπως η Chevron Corp. και η Eni SpA, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν τους έχει καν ζητήσει να περιορίσουν την παραγωγή — κάτι που έχει προκαλέσει ενόχληση στη Σαουδική Αραβία.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του προγραμματίζουν να προσθέσουν 411.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα. Οι υπουργοί θα αποφασίσουν για τα επίπεδα παραγωγής του Ιουλίου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την 1η Ιουνίου, και η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα συμφωνήσουν σε μια τρίτη και τελική αύξηση της τάξης των 411.000 βαρελιών την ημέρα.
Ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2025 και το 2026, αν και παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνες άλλων φορέων της ενεργειακής βιομηχανίας. Το ερευνητικό του τμήμα προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, περίπου 60% πάνω από τις προβλέψεις της JPMorgan Chase & Co. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στο Παρίσι, που συμβουλεύει τις χώρες καταναλωτές και του οποίου οι προβλέψεις παρακολουθούνται στενότερα από τους traders σε σχέση με εκείνες του ΟΠΕΚ, θα δημοσιεύσει τις τελευταίες του εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση την Πέμπτη.
Διαβάστε ακόμη