Η καθαρή θέση χρέους της Saudi Aramco αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών, εντείνοντας τις πιέσεις στα οικονομικά του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, παρότι η εταιρεία μείωσε το τεράστιο μέρισμά της, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η καθαρή θέση χρέους αυξήθηκε κατά 18% και έφτασε τα 92,4 δισ. ριάλ (24,6 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τη Δευτέρα. Η αύξηση αυτή ήρθε καθώς η Aramco δεν κατάφερε, για ακόμα μία φορά, να καλύψει πλήρως τις συνολικές αποδόσεις προς τους μετόχους με τις ταμειακές ροές της. Ωστόσο, τα επίπεδα δανεισμού της παραμένουν χαμηλότερα από πολλές άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, αφήνοντάς της σημαντικά περιθώρια για επιπλέον δανεισμό.
Τα μερίσματα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο είναι ζωτικής σημασίας για τα δημόσια οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας και κρίσιμα για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης τομέων όπως η τεχνολογία και ο τουρισμός. Καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπεται ελλειμματικός τα επόμενα χρόνια, το βασίλειο αναμένεται να βασιστεί περισσότερο στον δανεισμό για τη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης.
Ο δείκτης μόχλευσης της Aramco – που μετρά την έκταση του δανεισμού της – αυξήθηκε στο 5,3% στα τέλη Μαρτίου, από 4,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Για σύγκριση, η Aramco ανέφερε ότι ο μέσος όρος για τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ήταν 14% το προηγούμενο έτος. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Ziad Al-Murshed, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Aramco σκοπεύει να εκδώσει επιπλέον χρέος, μετά την έκδοση ομολόγων αξίας 9 δισ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων ισλαμικών τίτλων) πέρυσι.
«Αυτή τη στιγμή αυξάνουμε ξανά τον δανεισμό της εταιρείας με στόχο μια πιο βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση», ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές τη Δευτέρα. «Παραμένουμε σε πολύ χαμηλό επίπεδο μόχλευσης», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πότε ή εάν θα υπάρξει νέα έκδοση χρέους.
Η πτώση των τιμών πετρελαίου πιέζει την Aramco
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου από τον Απρίλιο αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις τόσο στην Aramco όσο και στην κυβέρνηση, της οποίας το επίπεδο χρέους αυξήθηκε κατακόρυφα το πρώτο τρίμηνο. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, το Ριάντ ηγήθηκε του συνασπισμού OPEC+ σε δύο αυξήσεις παραγωγής μεγαλύτερες του προγραμματισμένου, ενώ ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε στη βραχυπρόθεσμη κατάρρευση των τιμών κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο – το χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας.
Το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 66 δολάρια στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα άνω των 90 δολαρίων που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, απαιτούνται για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της η Σαουδική Αραβία. Η Aramco πούλησε αργό πετρέλαιο σε μέση τιμή 76,30 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο, έναντι 83 δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται «σταθερή» φέτος, σύμφωνα με τον CEO Amin Nasser, επικαλούμενος ταχύτερη ανάπτυξη στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα, καθώς και αύξηση της χρήσης καυσίμων μεταφορών στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της αβεβαιότητας στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις στην ενεργειακή αγορά, αν και η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω αν επιλυθεί το αδιέξοδο των δασμών.
Την Κυριακή, η Aramco ανακοίνωσε πτώση 4,6% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου και μείωση του μερίσματος κατά περίπου ένα τρίτο, στα 21,36 δισ. δολάρια. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές – δηλαδή τα έσοδα που απομένουν μετά τις επενδύσεις και τα λειτουργικά έξοδα – μειώθηκαν κατά 16% σε 19,2 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Aramco είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος ότι η συνολική διανομή για το 2025 θα διαμορφωθεί στα περίπου 85 δισ. δολάρια, έναντι 124 δισ. το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία εξάντλησε μεγάλο μέρος των ταμειακών της αποθεμάτων για να διατηρήσει το υψηλότερο μέρισμα παγκοσμίως, επιστρέφοντας έτσι σε καθαρή θέση χρέους από πλεόνασμα άνω των 27 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2023. Μέρος του μερίσματος αυτού βασιζόταν στα εξαιρετικά κέρδη της Aramco από το 2022, τα οποία διανεμήθηκαν πλήρως έως το τέλος του περασμένου έτους, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της αντίστοιχης καταβολής φέτος.
Διαβάστε ακόμη