Το Καζακστάν, το οποίο έχει προκαλέσει εντάσεις εντός του OPEC+, παραβιάζοντας συστηματικά το όριο παραγωγής του, δεν σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Μάιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Κεντρικής Ασίας θα αντλήσει κατά μέσο όρο 277.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων ημερησίως τον Μάιο — ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο — σε σύγκριση με 260.000 τόνους τον Μάρτιο, όπως ανέφερε μέσω email το Υπουργείο Ενέργειας με έδρα την Αστάνα. Σύμφωνα με το Bloomberg, για δύο συνεχόμενους μήνες, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του έχουν συμφωνήσει σε αυξήσεις παραγωγής μεγαλύτερες του αναμενομένου, εκπλήσσοντας τους traders και οδηγώντας τις τιμές προς τα κάτω. Η απόφαση αυτή οφείλεται κυρίως στην επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας — ηγέτιδας δύναμης του καρτέλ — να τιμωρήσει χώρες όπως το Καζακστάν που υπερβαίνουν συστηματικά τα παραγωγικά τους όρια.
Το βασίλειο προειδοποίησε στην πιο πρόσφατη συνάντηση του OPEC+ στις 3 Μαΐου ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στην παραγωγή εάν οι παραβάτες των ποσοστώσεων δεν συμμορφωθούν. Το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει τις επιλογές του για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του OPEC+ για μείωση της παραγωγής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του OPEC+, το Καζακστάν θα έπρεπε να αντλεί λίγο λιγότερο από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, η προγραμματισμένη παραγωγή για τον Μάιο, περιλαμβανομένων των συμπυκνωμάτων (που δεν υπολογίζονται στα όρια του OPEC+), θα είναι περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, με χρήση δεδομένων του Υπουργείου Ενέργειας και συντελεστή μετατροπής από τόνους σε βαρέλια 7,33. Το Καζακστάν αντλεί συνήθως περίπου 260.000 βαρέλια συμπυκνωμάτων ημερησίως, τα οποία είναι ένα είδος ελαφρού πετρελαίου. Μέσα στις εντάσεις με τα άλλα μέλη του OPEC+, το Καζακστάν επιμένει ότι έχει περιορισμένη επιρροή στις αποφάσεις παραγωγής των έργων που λειτουργούν στη χώρα και ελέγχονται από ξένες εταιρείες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron Corp., Μάικ Γουίρθ, δήλωσε σε αναλυτές ότι η εταιρεία του δεν έχει λάβει οδηγίες από την κυβέρνηση για περιορισμό του τεράστιου πετρελαϊκού έργου Τενγκίζ, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πρόσφατη αύξηση της παραγωγής του Καζακστάν. Παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και η ιταλική Eni SpA σχετικά με το κολοσσιαίο κοίτασμα πετρελαίου Κασαγκάν.
Διαβάστε ακόμη