Η είδηση πως η Shell εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της BP «τάραξε τα νερά» στη διεθνή ενεργειακή, και όχι μόνο, επικαιρότητα. Μια τέτοια εξαγορά θα ήταν από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που έχουν συμβεί ποτέ στον πετρελαϊκό τομέα και θα ισχυροποιούσε αρκετά τη Shell, σε μια περίοδο που προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές ανταγωνίστριές της, ExxonMobil και Chevron. Επιπλέον, αυτή η είδηση αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα της πτωτικής πορείας που καταγράφει η BP. Μάλιστα, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα οποία φανέρωσαν μια «βουτιά» 48% στα καθαρά κέρδη της εταιρείας σε σχέση με το περασμένο έτος και απόδοση χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, αλλά η BP σημείωσε κέρδη 1,38 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη της για το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι βρίσκονταν στα 2,7 δισ. δολάρια. Η BP από τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε αποφάσισε, υπό την ηγεσία του προηγούμενο CEO της, Bernard Looney, να κάνει «στροφή» προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να περιορίσει τις δραστηριότητές της στους υδρογονάνθρακες. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν απέδωσε οικονομικά για την εταιρεία και είχε ως αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αξία της μετοχής της.
Η αλλαγή πορείας από την BP και η προσπάθεια για ανάκαμψη
Το κακό κλίμα μεταξύ BP και επενδυτών μπορεί να «απεικονιστεί» πολύ χαρακτηριστικά στη στάση του ακτιβιστή επενδυτή Elliott Investment Management, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει μερίδιο άνω του 5% του συνόλου των μετοχών της BP και πιέζει έντονα τη διοίκηση της εταιρείας για αλλαγή πορείας, προκειμένου να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες και να αυξηθούν τα κέρδη για τους μετόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νυν CEO της BP, Murray Auchincloss, ανακοίνωσε πριν περίπου δύο μήνες πως η εταιρεία θα στρέψει ξανά το ενδιαφέρον της προς τον τομέα των υδρογονανθράκων και θα περιορίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους επενδυτές και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Μεταξύ άλλων, ο επενδυτής Elliott Investment Management πιέζει και για πώληση περιουσιακών στοιχείων της BP στον τομέα των ΑΠΕ. Μέσα στον Μάρτιο, έγινε γνωστό πως η εταιρεία αναζητά αγοραστή για το 50% της θυγατρικής της Lightsource bp, η οποία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, αναπτύσσοντας το mega φωτοβολταϊκό project Enipeas, που βρίσκεται στη Θεσσαλία και θα έχει συνολική ισχύ 560 MW. Η BP είχε εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της Lightsource bp μόλις στο τέλος του 2023.
Πέραν της μείωσης των καθαρών κερδών, τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί και το καθαρό χρέος της BP. Πιο αναλυτικά, μέσα στον Απρίλιο έγινε γνωστό πως το καθαρό χρέος της εταιρείας αυξήθηκε κατά περίπου 4 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, με αφορμή τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ο Murray Auchincloss δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο CNBC: «Είχαμε ένα εξαιρετικό λειτουργικό τρίμηνο. Είχαμε τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα λειτουργίας στον τομέα upstream στην ιστορία μας. Τα διυλιστήριά μας λειτούργησαν στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών. Είχαμε έξι συνεχόμενες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, κάτι σπάνιο, και ξεκινήσαμε τρία μεγάλα έργα».
Ο ρόλος των διεθνών τιμών πετρελαίου και οι προτεραιότητες της Shell
Στη μείωση των εσόδων της BP έχει συμβάλει και η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς το τελευταίο έτος. Από πέρσι τον Μάιο, η τιμή του πετρελαίου Brent έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 26%, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα σημείωσε πτώση που ξεπέρασε το 12%, απόρροια, εν μέρει, των διεθνών αναταράξεων που προκάλεσε η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν η πολιτική του OPEC+. Το τελευταίο διάστημα, ο OPEC+ έχει αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, ενώ το Σάββατο 3 Μαΐου αποφάσισε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την προσφορά από τον Ιούνιο. Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να σημάνει ακόμη χαμηλότερες διεθνείς τιμές πετρελαίου και, κατά συνέπεια, πίεση στα έσοδα των εταιρειών υδρογονανθράκων.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς της BP από κάποια άλλη εταιρεία, ο Murray Auchincloss δήλωσε στο CNBC: «Είμαστε μια ισχυρή, ανεξάρτητη εταιρεία με ηγετική ανάπτυξη στον κλάδο. Αν συνεχίσουμε έτσι, και το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικό παράδειγμα, δεν ανησυχώ. Πιστεύω πως θα τα πάμε περίφημα». Στη συνέχεια, ερωτώμενος αν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το νέο στρατηγικό πλάνο της BP, ο Auchincloss απάντησε: «Όχι πραγματικά. Έχουμε μια ισορροπημένη σύνθεση προϊόντων που μας αποφέρουν έσοδα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και διυλισμένα προϊόντα».
Τέλος, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Shell εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της BP, αλλά αναμένει περαιτέρω πτώση της μετοχής της και των τιμών πετρελαίου προτού αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε προσφορά. Ο CEO της Shell, Wael Sawan, δήλωσε αυτές τις μέρες: «Πρέπει πρώτα να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη», πριν προχωρήσει η εταιρεία σε μεγάλες εξαγορές, όπως μια ενδεχόμενη εξαγορά της BP. Ενώ πρόσθεσε: «Έχω πει στο παρελθόν ότι θέλουμε να κυνηγάμε αξία. Σήμερα, αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, να αγοράζουμε πίσω περισσότερες μετοχές της Shell». Υπό την ηγεσία του, η Shell έχει μειώσει κάποιες δαπάνες, αποσύρεται από έργα ΑΠΕ και επικεντρώνεται ξανά στα ορυκτά καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως αν και κάποτε οι δυο εταιρείες είχαν παρόμοιο «μέγεθος», πλέον η κεφαλαιοποίηση της Shell φτάνει τις 149 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ της BP υπολογίζεται στις 56 δισεκατομμύρια λίρες.
Διαβάστε ακόμη