Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποκάλυψαν συζητήσεις για περαιτέρω σύσφιξη των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος, μια κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 46 σεντς ή 0,6% στα 81,44 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν πτώση 54 σεντς ή 0,7% στα 77,03 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν πτώση άνω του 1% την Τετάρτη.

Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στον επίμονο πληθωρισμό θα «περιλάμβανε τη διατήρηση» του επιτοκίου πολιτικής της προς το παρόν, αλλά αντανακλούσε επίσης τη συζήτηση για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις.

«Διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν την προθυμία για περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής εάν οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό υλοποιηθούν με τρόπο που μια τέτοια ενέργεια να καταστεί σκόπιμη», ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, συνθλίβοντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου στη μεγαλύτερη πετρελαιοκαταναλωτική χώρα του κόσμου.

Επίσης, επιβαρύνοντας την αγορά, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, σε σύγκριση με την εκτίμηση για μείωση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φυσικές αγορές αργού πιέστηκαν πιο πρόσφατα από την ασθενή ζήτηση των διυλιστηρίων και την άφθονη προσφορά.

«Η πρόσφατη εξασθένηση της αγοράς έχει προέλθει από τα πιο αδύναμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου, της χλιαρής ζήτησης και της αδυναμίας των περιθωρίων διυλιστηρίων και του αυξανόμενου κινδύνου περικοπών λειτουργίας», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους την Πέμπτη.

Η Ρωσία δήλωσε ότι υπερέβη την ποσόστωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο για «τεχνικούς λόγους» και σύντομα θα παρουσιάσει στη Γραμματεία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) το σχέδιό της για την αντιστάθμιση του σφάλματος, δήλωσε αργά την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Η Citi δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, θα διατηρήσει τις μειώσεις της παραγωγής του μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν συνεδριάσει την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη