Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την κορύφωση του πετρελαίου μπρεντ το καλοκαίρι του 2024 κατά 2 δολάρια το βαρέλι στα 87 δολάρια, καθώς οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα συμβάλλουν σε ελαφρώς μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αντλήσεις στα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ, ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμά της την Κυριακή.

«Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ στην ξηρά έχουν αντληθεί κάπως ταχύτερα από το αναμενόμενο, καθώς η ανακατεύθυνση των ροών μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα έχει αυξήσει τα αποθέματα στο νερό».

Παρά την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα, η Goldman αναμένει ότι το Brent θα παραμείνει στην περιοχή των 70-90 δολαρίων, σημειώνοντας ότι η συγκρατημένη μεταβλητότητα των τιμών παρά τους συνεχιζόμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αντανακλά ένα μέτριο πριμ γεωπολιτικού κινδύνου.

Η αυξημένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα επιτρέψει στον ΟΠΕΚ+ να αντισταθμίσει τις διαταραχές στα περισσότερα σενάρια, ενώ η ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ είναι πιθανό να συμβαδίσει σχεδόν με τη σταθερή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, δήλωσε η Goldman.

Η Goldman Sachs «βλέπει» αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Η τράπεζα συνεχίζει να προβλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, με μια υποβάθμιση της ζήτησης στην Κίνα να εξισορροπείται από αναβαθμίσεις στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Goldman αναμένει επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του ΟΠΕΚ+ θα ανακοινώσουν μια παράταση των περικοπών της παραγωγής στις αρχές Μαρτίου για να διατηρήσουν την αγορά σε ένα μέτριο έλλειμμα, το οποίο βλέπει στα 0,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο και στα 0,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο.

Η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει πλήρη παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από σταδιακή και μερική σταδιακή κατάργηση του τελευταίου πακέτου από το τρίτο τρίμηνο.

Η Goldman προβλέπει ότι το Brent θα είναι κατά μέσο όρο 80 δολάρια το 2025, ενώ μια διαρκής πτώση κάτω από τα 70 δολάρια θα απαιτούσε πιθανότατα τόσο μια πολύ ασθενέστερη ζήτηση όσο και μια αλλαγή στη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας, η οποία φαίνεται απίθανη με βάση τα οικονομικά κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας, πρόσθεσε.

Το μπρεντ υποχωρεί στα 81,27 δολάρια το βαρέλι

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 35 σεντς στα 81,27 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα κατά τις ασιατικές συναλλαγές, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 33 σεντς στα 76,13 δολάρια το βαρέλι.