Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, μετά την επίθεση με drone εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή. Oι αντάρτες Χούθι ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, πλήττοντας ένα δεξαμενόπλοιο καυσίμων που διαχειρίζεται η Trafigura.

Οι κίνδυνοι διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έρχονται την ίδια στιγμή που οι ρωσικές εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων πρόκειται να μειωθούν, με τα διυλιστήρια και έναν σημαντικό τερματικό σταθμό πετρελαίου να βρίσκονται υπό επισκευή μετά τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 26 σεντς ή 0,3% στα 83,81 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, αφού έφτασαν στο υψηλότερο σημείο της συνεδρίασης στα 84,80 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 23 σεντς ή 0,3% στα 78,24 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασαν στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 79,29 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Η επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία αύξησε τις ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή.

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος τριών μελών των αμερικανικών υπηρεσιών σήμερα στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εγείρει το φάσμα μιας πιο ουσιαστικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο», ανέφερε σε σημείωμά της η αναλύτρια της RBC Capital, Helima Croft, προσθέτοντας ότι μια πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν αυξάνει την προοπτική περιφερειακών διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Κίνδυνοι ασφαλείας από τα ταξίδια στην Ερυθρά, λέει ο όμιλος Trafigura

Ο όμιλος Trafigura δήλωσε το Σάββατο ότι αξιολογεί τους κινδύνους ασφαλείας από περαιτέρω ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς από πυροσβέστες σε δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε επίθεση από την ομάδα Χούθι της Υεμένης μία ημέρα νωρίτερα.

«Οι διαταραχές στον εφοδιασμό ήταν περιορισμένες, αλλά αυτό άλλαξε την Παρασκευή, αφού ένα πετρελαιοφόρο που εκτελούσε δρομολόγια για λογαριασμό της Trafigura χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

«Με τα πετρελαιοφόρα που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να απειλούνται τώρα με επίθεση, η αγορά είναι πιθανό να ανατιμήσει τον κίνδυνο διαταραχών».

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών την Παρασκευή, υποστηριζόμενα από τις ανησυχίες για την προσφορά στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενώ η θετική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και οι ενδείξεις για κινεζικά κίνητρα τόνωσαν τις προσδοκίες για τη ζήτηση.

«Ο αέρας εφησυχασμού που επικρατούσε γύρω από την αγορά πετρελαίου έχει εξατμιστεί», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της IG, Tony Sycamore.

«Οι βουτιές του WTI είναι πιθανό να βρουν αγοραστές πίσω προς τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στα 77,60 δολάρια, πριν από ένα ισχυρότερο στρώμα στήριξης στα 75,00 δολάρια από αγοραστές που αναζητούν ώθηση στα χαμηλά 80 δολάρια».

Η Ρωσία πιθανότατα θα μειώσει τις εξαγωγές νάφθας, μιας πρώτης ύλης για πετροχημικά προϊόντα, κατά περίπου 127.500-136.000 βαρέλια ημερησίως, ή περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της, μετά τις πυρκαγιές που διέκοψαν τη λειτουργία των διυλιστηρίων στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της LSEG.

Την 1η Φεβρουαρίου οι κορυφαίοι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα συναντηθούν σε απευθείας σύνδεση.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα αποφασίσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο και μετά τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+, καθώς η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω πολιτική παραγωγής.