Αύξηση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου τη Πέμπτη, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ η μείωση του ποσοστού των αποθεματικών των τραπεζών από την κινεζική κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τις ελπίδες για περισσότερα μέτρα τόνωσης και ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 97 σεντς ή 1,2% στα 81,01 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα σήμερα, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 1,03 δολάρια ή 1,4% στα 76,12 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημαντική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και οι προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στήριξαν τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities. «Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης πίσω από τις αγορές», πρόσθεσε.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Η άντληση οδηγήθηκε από τη μεγάλη πτώση των εισαγωγών αργού στις ΗΠΑ, καθώς ο χειμερινός καιρός έκλεισε τα διυλιστήρια και κράτησε τους αυτοκινητιστές εκτός δρόμου.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε από το ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) πριν από δύο εβδομάδες σε χαμηλό πέντε μηνών των 12,3 bpd την περασμένη εβδομάδα, αφού πάγωσαν οι πετρελαιοπηγές.

Οι τιμές του πετρελαίου άντλησαν επίσης στήριξη από τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη μια βαθιά μείωση των τραπεζικών αποθεμάτων, σε μια κίνηση που θα διοχετεύσει περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο τραπεζικό σύστημα και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης για μια εύθραυστη οικονομία και μια πτώση των χρηματιστηρίων.

Ο αντίκτυπος από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή παρέμειναν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αν και τα κέρδη των τιμών περιορίστηκαν, καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια της αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova.

«Δεν υπάρχει καμία πραγματική ζημιά που να έχει προκληθεί στις προμήθειες αργού πετρελαίου… είναι απλώς η πρόβλεψη ότι η μόλυνση της Ερυθράς Θάλασσας θα οδηγήσει σε περαιτέρω διαταραχή της ροής πετρελαίου από την παραγωγική περιοχή», δήλωσε η Sachdeva.

Στο τελευταίο ναυτιλιακό περιστατικό, η Maersk δήλωσε ότι κοντινές εκρήξεις ανάγκασαν δύο πλοία που διαχειρίζεται η αμερικανική θυγατρική της και μεταφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες να κάνουν αναστροφή όταν διέρχονταν από το στενό Bab al-Mandab στα ανοικτά της Υεμένης.