Μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων αργού πετρελαίου, απ’ ότι αναμενόταν σημείωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Το γεγονός πως οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή του «μαύρου χρυσού» στον κόσμο, η οποία ενίσχυσε το κλίμα της ζήτησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 26 σεντς ή 0,3% στα 77,85 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα σήμερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 27 σεντς ή 0,4% στα 72,51 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο κέρδισε περίπου 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των ανησυχιών για την προσφορά μετά τις αναφορές για διακοπή του εφοδιασμού της Λιβύης και τις συνεχιζόμενες περιφερειακές εντάσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση τη Δευτέρα άνοιξε την εβδομάδα με πτώση άνω του 3%.

Οι νέες επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από την πολιτοφυλακή των Χούτι της Υεμένης προς υποστήριξη των Παλαιστινίων την Τρίτη και οι πιθανές διαταραχές στις ροές των πετρελαιοφόρων στην περιοχή στήριξαν επίσης τις τιμές.

«Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλό εύρος, αλλά οι επενδυτές που κατέχουν θέσεις αγοράς κυριαρχούν στο κλίμα της αγοράς αυτή τη στιγμή», δήλωσαν αναλυτές της Haitong Futures, αναφερόμενοι στους επενδυτές που αγοράζουν προθεσμιακά συμβόλαια προσδοκώντας άνοδο των τιμών.

Η μείωση των αποθεμάτων «την περασμένη εβδομάδα μπορεί να είναι περισσότερο μια εποχιακή μεταβολή των αποθεμάτων, αλλά συμβάλλει στη χαλάρωση των καθοδικών πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου», ανέφεραν.

Τα αποθέματα

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλέστηκαν στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών για αύξηση 700.000 βαρελιών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων κέρδισαν 6,9 εκατ. βαρέλια, περισσότερο από την εκτιμώμενη αύξηση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια και 2,4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της EIA, του στατιστικού βραχίονα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Η EIA δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, έναντι αύξησης 1,9 εκατομμυρίων bpd το 2023. Η αύξηση θα είναι χαμηλότερη λόγω της ασθενέστερης κινεζικής οικονομίας, της αυξανόμενης αποδοτικότητας του στόλου οχημάτων και του τέλους της αύξησης που σχετίζεται με την ανάκαμψη από την πανδημία το 2023.