Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται στις διεθνείς αγορές το πρωί της Παρασκευής (5/1). Τα πρακτικά της Fed, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει να βρίσκεται υπό έλεγχο, και το νέο ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει πιθανή επέκταση του πολέμου εκτός Γάζας ήταν οι βασικοί παράγοντες που έφεραν την άνοδο.

Σύμφωνα με το CNBC, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ σημείωναν άνοδο 37 σεντς ή 0,5% στα 77,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 50 σεντς ή 0,7% στα 72,69 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά να κλείσουν την πρώτη εβδομάδα του έτους υψηλότερα, είχαν σχεδόν ανακτήσει όλες τις απώλειες από την Πέμπτη, όταν οι τιμές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα σε μια ασταθή συνεδρίαση λόγω της μαζικής εβδομαδιαίας συσσώρευσης αποθεμάτων βενζίνης και αποσταγμάτων.

Το σήμα της Fed για τον πληθωρισμό επηρεάζει το πετρέλαιο

Με τον πληθωρισμό στις ράγες προς την κατεύθυνση του 2%, η Fed ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων ακόμη και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές -εξέλιξη που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για το πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ ετοιμάζει την «επόμενη ημέρα» χωρίς της Χαμάς, εντείνει την ανησυχία των traders για την προσφορά του «μαύρου χρυσού».